Pedodonti

Pedodonti Nedir?

Pedodonti alanı, çocuk diş hekimliği olarak da bilinen 0 ila 12 yaş arasında bulunan çocukların süt dişleri ve daimî dişlerini inceleyen ve korunmasını sağlayan yani diş sağlığı ile ilgilenen bir alandır.

Çocukların gelişim aşamalarında ağız ve diş sağlığının korunması için çeşitli tedaviler gerçekleştiren ve çocukların karşılaştıkları ağız- diş sağlığı ve çeşitli sorunlarının uzman diş hekimleri tarafından incelenip uygun tedavi işlemlerinin uygulanmasını ile ilgilenen diş doktoru branşıdır.

Çocuklar her konuda gelişim aşamasında oldukları için pek çok alanda farklı branşlar ile tedavi olmakta ya da incelenmektedir. Pedodonti alanı, 12 yaşına kadar olan çocukların gelişim aşamasında olan dişlerini incelemekte ve bulunuyorsa mevcut sorunlarını tedavi etmektedir.

Dişler, bireylerde iki aşama şeklinde oluşur. İlki süt dişleridir. Süt dişleri çocuk altı aylıkken büyümeye başlayan ve 2.5 yaşına kadar tamamlanan bir süreçte büyümektedir.

Süt dişleri gelişimini tamamladıktan sonra yani çocuk 6 yaşını geçtikten sonra süt dişleri teker teker düşerek yerini daimî dişlere bırakmaktadır.

Fakat süt dişleri, daimî dişlerden farklı bir yapıya sahip olup anatomik olarak çeşitli farklılıklar oluşturmaktadır. Bu farklılıkların temelinde olan dirençsizlikten kaynaklı olarak çocuklarda çeşitli diş problemleri ile karşılaşılabilmektedir. Karşılaşılan bu problemlerin tedavisini sağlayan bir alan olarak karşımıza pedodonti branşı çıkmaktadır.

Literatürde karşılığı çocuk diş hekimliği olan pedodonti 0 ila 12 yaş arasında bulunan çocukların karşılaşmış oldukları çeşitli ağız ve diş problemlerini gideren yani tedavi eden bir branştır.

Latince bir kelime olan pedodonti Türkçede çocuk dişleri anlamına gelmektedir. Bu branşta çocukların süt dişlerinin ve daimî dişlerinin korunması, tedavi edilmesi yani sağlığı açısından oldukça önemli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocuklarda süt dişleri genellikle 6. Aydan sonra büyümeye başlayan ve yaklaşık olarak 2.5 yaşına süren bir süreçtir. Bu süre zarfında çocuğun ağzında süt dişleri tamamen büyümektedir.

Süt dişleri ile kalıcı dişler arasında pek çok fark bulunur. Bu farkların en temelinde ise dişler arasında olan yapısal ve anatomik çeşitlilikler bulunur.

Süt dişleri ve kalıcı dişler arasında bulunan bu temel farklar süt dişlerinin kısa süre içerisinde kolayca çürümesine neden olmaktadır.

Çürüme problemi görülme olanağı fazla olan süt dişlerinde aynı zamanda aşınma vb. gibi durumlar ile de karşılaşmak mümkündür.

Çocuklarda 6 yaşına kadar mevcut olan süt dişlerinin çocuğa sağladığı pek çok farklı olanak bulunmaktadır. Bu durumlardan en önemli olan fonksiyon olarak karşımıza çocuğun beslenmesi çıkmaktadır.

2.5 yaşından sonra temel gıda besinlerini tüketmeye başlayan çocuğun gıda takviyesinin sağlanması ve yaşamına devam edebilmesi içi süt dişlerine ihtiyacı vardır.

Aynı zamanda süt dişler, konuşma, estetik ve arkasından gelecek kalıcı dişler için de yer tutma görevleri bulunan oldukça önemli ve çocuğun yaşam şartlarını arttırmaktadır.

Yetersiz ağız bakımı, şeker tüketimi ya da anatomik vb. gibi çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak süt dişlerinde çürüğü bulunan çocuklarda beslenme sırasında dişlerde ağrı olabilmektedir.

Bu ağrıya bağlı olarak çocukta yetersiz beslenme gibi sorunlarla da karşılaşılması olası bir durumdur. Ayrıca çürük süt dişleri çeşitli boyut, yapı vb. gibi kayıplara uğrayarak kalıcı dişler için yeterli yer tutamamaya başlar.

Çürük nedeni ile yeterli yer tutamayan süt dişleri ileride kalıcı dişler için oluşabilecek yer darlığına neden olabilmektedir.

Pedodontist Kimdir?

Temel tanım olarak bir kişinin, öğrencinin Diş Hekimliği Fakültelerinde 5 yıllık lisans eğitimleri tamamlamalarının ardından Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimlerine bağlı Pedodonti Anabilim Dalında da uzmanlık ya da doktora eğitimi almaları sonucu branş hekimlerine pedodontist ya da çocuk diş hekimi adı verilir.

Pedodontist yani çocuk diş doktoru alan olarak çocukların bebeklik çağından itibaren ağız ve diş sağlığını ve çene- yüz bölgesine bağlı gelişimini takip eden bir diş hekimliği branşıdır.

Çocuklarda çeşitli çevresel, genetik ya da anatomik nedenlerden kaynaklı olarak herhangi bir sorun olduğunda uygun tedavi yöntemlerinin kullanılarak tedavi edilmesini ya da çocuk dişleri için çeşitli koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır.

Diş ve ağız sağlığı, hijyeni ya da bakımı her yaşta oldukça önemli olan ve bireylerin ağız sağlığı için dikkat etmesi gereken bir durumdur. Dişler gelişim evresindeyken mevcut sorunlardan kurtulması ve oluşabilecek yapısal bozuklukların önlenmesi için düzenli kontrol edilmesi gereken durumlardır.

Çocukluktan itibaren bakımının ve temizliğinin düzenli olarak yapılması gereken, yapılmadığı taktirde çeşitli sorunlar ile karşılaşılması muhtemel olan oldukça önemli bir bölge olan dişlerin yapısal gelişimi süreci olan süt dişler, sonraki dönemde sağlığı olumsuz etkilememesi için ebeveynlerin pedodontiste düzenli olarak muayene olması gerekmektedir.

Kişilerin, diş sağlığı ile hem estetik güzellik açısından hem de sağlıklı ve bakımlı dişlere sahip olma açısından ilgilenilmesi gerekir. Çocukluktan itibaren başlanması gereken ağız ve diş bakımı gerekli şekillerde uygulanmadığında oluşan sorunlar için uygun tedavi yöntemini çocuk diş doktorları uygular.

Pedodontistler Neler Yapar?

Çocuk diş hekimleri yani pedodontistler, Çocuk diş ve ağız sağlığına dair problemlerin önceden tespit edilerek engellenmesine ya da tedavi edilmesine olanak sağlayan bir alandır.

Pedodontistler, sadece çocuk diş ve ağız eğitimi ile ilgili değil aynı zamanda çocukların biyolojik ve psikolojik gelişimleriyle ilgili de eğitim alarak uzmanlaşmaktadırlar.

Bu şekilde hem teknik ve yapı olarak çocuklarla ilgilenebilirken aynı zamanda çocukların psikolojisi ile ilgili de kendileri gelişmektedirler. Ayrıca Pedodontist, diş hekimliği alanındaki tedavilerin hepsi çocuklara özel bir şekilde uygulanmaktadır.

Pedodonti alanında uzman çocuk diş hekimlerinin ilk yaptığı şeylerden biri çocukların ağız yapısındaki problemlerle ilgilenmek ve çürük diş gibi hasarlı yapıları tedavi etmektir.

Fakat çocuk diş hekimleri sadece mevcut diş problemleri ile ilgilenmemekte olup aynı zamanda çocukların ağız yapısını ve dişlerini koruyucu önlemleri ebeveynlere aktararak aile içerisinde bulunan mevcut bilincin de artmasını sağlar.

Pedodontist, yani çocuk diş hekimleri ebeveynlere çocuklardaki oluşabilecek

sorunları ve bu sorunların kaynaklarını anlatarak ailelerin diş hastalıklarına neden olan etkenleri anlamasını sağlar.

Diş hastalıklarına neden olan etkenler ile bilgilendirilen aile çocuklarının diş sağlığını nasıl koruyacakları ile ilgili doğru bilgiler alarak bilinçli bir süreç geçirirler.

Uzmanlık alanı olarak çocukları seçmiş olan pedodontist, çocukları anlamak ve onlara yardımcı olmak üzere kendisini hazırlayarak çocuk ile o şekilde iletişime geçer.

  • Çocuklarda diş hekimi korkusu (dental fobi) oluşmamasını sağlarlar, çocuklar için diş tedavisini keyifli bir oyuna çevirirler. Bu şekilde çocuklarda oluşabilecek olan diş hekimi korkusunun önüne geçmiş olurlar.
  • Çocuğun çürük risk grubunu değerlendirerek bunu belirler. Belirlenen çürük risk gurubuna göre kişiye özgü koruyucu programlar düzenler ve bu programları çocuklara özel olarak uygular.
  • Çocuklarda ağız ve diş bakımı ile ilgili hem çocuğu hem aileyi bilgilendirir. Bilgilendirilen aile ve çocuk hem daha sağlıklı bir diş büyüme süreci yaşanmasını sağlarken aynı zamanda oluşabilecek olan çeşitli sorunların da önüne geçilir.
  • Çocuğun beslenme alışkanlığını düzenler. Beslenme alışkanlıkları çocukları pek çok farklı şekilde olumsuz etkiler. Sağlık açısından olumsuz etkilenmelerinin yanı sıra dişlerde de çeşitli sorunlar oluşabilir. Çocuk diş hekimi tarafından bilgilendirilen aileler ile bu durum minimum seviyeye indirilir.
  • Çocukların ağzında diş çürüğü oluşmadan uygulanabilecek Fissür ÖrtücüFlor Uygulamaları vb. gibi uygulamalar gibi koruyucu uygulamaları düzenler ve uygular.
  • Süt ve genç kalıcı dişlerin restoratif ve endodontik tedavileri yapılır. Bu tedaviler arasında dolgular, kanal tedavileri, ampütasyonlar gibi işlemler bulunur.
  • Çocuğun çene ve diş gelişiminin düzenli ilerlemesini kontrol ederler ve oluşan olumsuz durumu tedavi ederek oluşabilecek olumsuz durumları engellerler.
  • Eğer gerekliyse koruyucu ortodontik tedaviler uygularlar.
  • Kötü ağız alışkanlıklarının parmak emme, tırnak yeme, kalem ısırma vb. gibi durdurulmasına yönelik tedaviler uygulanır.
  • Çocuklarda süt dişlerinin çekimlerini ve gerekli ise yer tutucu ve çocuk protezi işlemleri yaparlar.
  • Çocuğun çeşitli neden ve etkenlerden kaynaklı olarak yaşamış olduğu dental bir travma bulunuyorsa bununla ilgili takipleri ve tedavileri yürütür.
  • Özel olarak ilgi gerektiren çocukların diş tedavilerini ameliyathane şartlarında sedasyon ya da genel anestezi altında yaparlar.

Pedodontide Flor Uygulaması Nedir?

Çocuklarda 6 yaşına kadar mevcut olan süt dişlerinin çürüme ihtimali kalıcı dişlere oranla daha fazladır. Dişlerde çürümeyi engelleyen ya da çürümeyi yavaşlatan bir madde olarak karşımıza flor çıkmaktadır.

Çocuklarda mevcut süt dişlerinde görüleme olanağı fazla olan çürük oluşumu durumuna engel olunabilmesi için flor kullanılmaktadır. Flor dişin yapısı ile kimyasal bağ kurarak çürük oluşumuna karşı bir direnç oluşturan elementtir.

Jel şeklinde bir nevi kremsi bir yapısı bulunur. Jel şeklinde olan flor elementi pedodonti uzmanı tarafından çocuğun dişlerine sürülerek yüksek dozda florun diş minesinin yapısını güçlendirmesi sağlanır.

Bu işlem ve uygulama ile yapılan işlemler destekleyici bir tedavi şekli olup çocukların süt dişlerinin ya da yeni oluşuma başlanmış olan dişlerin çürümesi yavaşlatılmakta hatta engellenmektedir. Bu nedenle sıkça kullanılan bir işlemdir.

Pedodontide Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişlerinin birinci ve en önemli görevlerinden biri çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca süt dişleri, çocukların beslenmesinin yanı sıra konuşma fonksiyonunun da düzgün bir şekilde sağlanması ve gelişimi için süt dişlerinin varlığı çok önemlidir.

Süt dişlerinin bir diğer önemli olduğu nokta ise kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için koruma görevlerinin olmasıdır.

Dişler, oldukça önemli olup hem estetik açıdan hem de sağlık ve yaşam kalitesi açısından çok önemlidir. Yüz ve mimiklerin estetiği bir bütündür. Bu bütünün sağlamış olduğu uyum sayesinde kişi estetik bir görünüme sahip olmakta ve hem diğer insanlara hem de kendilerine güzel görünmektedir.

Çocukluktan karşılaşılan çeşitli sorunlar sonrasında oluşabilecek kalıcı problemler sonucunda kalıcı dişlerin olumsuz etkilenmesi durumlarında bireyler estetik açıdan olumsuzluklar yaşayabilmekledir.

Bu durum ile karşılaşmamak ya da engellemek için çocukken süt dişlerinin ve ağız yapısının anatomisi ile ilgili karşılaşılan sorunların tedavi edilmesi gerekir.

Çocuklarda 6 ay ile 2.5 yaş arasında gelişen süt dişleri toplam da 20 tanedir. Süt dişleri çocukların beslenme, konuşma vb. gibi fonksiyonlarını yerine getirmelerini sağlarken aynı zamanda süt dişlerinin dökülmesinden sonra yerine gelecek olan kalıcı dişlerin de yerini tutma görevleri bulunur.

Yani süt dişleri çocuk için ve çocuğun ilerideki yetişkinlik hayatı için oldukça önemli olup ebeveynler tarafından sağlıklarının kontrol edilmesi gereken önemli unsurlardır.

Süt dişleri kalıcı dişlerden farklıdır. Dayanıklılık ve çeşitli fonksiyonlar açısından farklı olan süt dişleri kalıcı dişler ile kıyaslandığında daha kolay bir şekilde çürüyebilen bir yapıya sahiptir. Çürük oluşumu olan süt dişlerinin pedodonti tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Pedodontide Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?

Fissür örtücü uygulaması diş aşısı olarak da bilinen bir uygulamadır. Fissür örtücünün temel amacı çocuklardaki azı süt dişlerinin çürüğe elverişli girinti ve oluklarında besin birikimini önlemektir.

Ayrıca bu yüzeyleri daha kolay fırçalanır hale getirerek çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak oluşabilecek olan çürük riskini minimuma indirmektedir.

Süt dişlerinde en sık görülen sorunlardan biri diş çürümeleridir. Diş çürümelerini engelleyen ve çocukların dişlerini daha kolay bir şekilde fırçalamasını sağlayan bir işlemdir.

Yani fissür örtücü, çocuklarda diş yüzeyindeki girinti ve oyukların yani füssurları örten materiyale verilen addır.  Bu işlemin uygulanmasına fissür örtücü denilmektedir.

Çocuklarda görülen çürük oluşumunu önlemesi açısından oldukça kolay, ağrısız uygulanan bir işlem olup diş hekimi korkusu bulunan ya da diş hekimine ilk defa giden çocuklar için en ideal tedavi yöntemlerinden biridir.

Pedodontide Koruyucu Uygulamaları Nelerdir?

Koruyucu diş hekimliği özellikle çocuklar için oldukça büyük bir öneme sahip olan uygulamalar arasındadır. Ağrı ya da acı hissedilmeyen bu işlem ile diş hekimi korkusu olan ya da ilk defa diş hekimine giden çocuklar için ideal olarak tercih edilen uygulamalar ile çocuk tedavi sürecinde psikolojik olarak rahat olmakta ve tedavi süreci boyunca korkmamaktadır.

Ağız Sağlığı ve Hijyen Eğitimi:

Koruyucu uygulamalardan biri olan ağız sağlığı ve hijyen eğitimi oldukça önemlidir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının çocuklara öğretilmesi, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve kontrol edilmesi ve ağız diş sağlığının öneminin anlatılmasını içeren bu koruyucu uygulama çocuklardan ziyade yetişkinler için de oldukça önem taşımaktadır.

Beslenme Eğitimi:

Beslenme eğitimi, diş ve ağız sağlığı için oldukça büyük bir önem taşıyan ve hem çocukların heö de yetişkinlerin önem göstermesi gereken bir durumdur.

Bu uygulama sırasında çocukların beslenme alışkanlıkları kontrol edilerek bilinçli beslenme eğitimi verilir. Bu şekilde hem ağız ve diş sağlığı için önemli adımlar atılmakta hem de kişinin ya da çocuğun sağlıklı beslenmesi sağlanmaktadır.

Fissür ve Flor Uygulaması:

Fissür, diş yüzeylerinde yani dişlerde oluşan boşluklardır. Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzeylerinde bulunan bu oluklarda başlamaktadır.

Fissür örtücüler, dişlerde bu yüzeyleri sıkılaştırarak, besinlerin tutunmasını azaltmakta ve dişlerin fırçalanmasını kolaylaştıran bir yüzey oluşturulmasını sağlamaktadır. Böylece o bölgede dişlerde çürük başlaması önlenir.

Yer Tutucular:

Yer tutucular, herhangi bir neden ya da etkenden kaynaklı olarak erken kaybedilmiş süt dişlerinin yerlerini korumak için yapılan hareketli ya da sabit apareylere denir.

Fluorid Uygulamaları

Yüzeysel bir işlem olan fluor uygulaması sadece alanında uzman diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Fluor, diş minesini kuvvetlendirmektedir.

Ayrıca dişi, asit ataklarına karşı korumaktadır.  Bu şekilde dişlerde oluşabilme potansiyeli olan diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Pedodontide Ağız-Diş Bakımı ve Beslenme Önerileri

Pedodonti de ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için rutin olarak bakımların ve hijyenik temizliğin yapılması gerekir. Günde iki kere dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

Ağız ve diş sağlığı için gündelik rutinin dışında beslenme alışkanlıkları da oldukça büyük önem taşır. Asit ya da gaz içeren içecekler tüketilmemesi gereken ve dişleri ve diş minesinin olumsuz etkileyen zamanla diş minesini yok eden gıdalardır. Bu nedenle tüketilmesi önerilmemektedir.

Gündelik yaşam sırasında özellikle çocukların sıklıkla tükettiği cips, karbonhidrat ve nişastalı gıdaların dişlerde kalma süresi oldukça uzundur.

Bu nedenle sıklıkla kullanılmaması gereken gıdalar arasındadır. Elma, süt ürünleri, Hindistan cevizli gıda tüketimi ağız ve diş sağlığı için önerilen gıdalar arasında yer alır.

Çocukların Diş Tedavileri

Çocuklara uygulanan diş tedavi yöntemleri şu şekildedir.

  • Süt dişleri ve genç kalıcı dişlerde gerek görülen dolgu uygulamaları, amputasyon ya da kanal tedavi işlemleri
  • Çekilen süt dişlerin yerine uygulanması gereken yer tutucular ve çocuk protezlerinin yapılması.
  • Dişleri koruma ve önleme amacıyla yapılan ortodontik tedavi yöntemleri.
  • Travma tedavileri
  • Çürük oluşumunun önlenebilmesi için fluorid jeli verniği ve fissür örtücü uygulamaları

Bu tedavilerin yanı sıra bir de genel anestezi altında kanal tedavisi yöntemi de uygulanmaktadır. Fakat bu tedavi işlemleri çocuklarda görülen sorunlara göre değişiklik gösterip o şekilde uygulanmaktadır.

Çocuklarda Karşılaşılan Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri

Çocuklarda farklı nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkması olağan olan ve gerekli ağız bakımının yapılmamasında, ağız ve diş kontrolünün düzenli olarak yapılmamasından dolayı çeşitli problemler ile karşılaşılabilir. Bu problemlerden bazıları şunlardır:

Dişlerde Renklenme: Dişlerde görülen bu renklenmeler; siyah, sarı- turuncu, kahverengi veya yeşil- gri renklerde görülebilir. Bu renklenmelerin etiyolojisinde ağız hijyeninin kötü olması yani yapılmaması, demir preparatlarının kullanımı ve kromojenik bakteriler yer alır. Gerekli tedavi yöntemleri ile bu rahatsız edici renklenmelerden kurtulabilmek mümkündür.

Diş Çürükleri: Bebeğin dişlerinde çürük oluşumunun nedeni biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir. Gece yatmadan önce bebeğin beslenmesi sonucunda tüketilen süt bebeğin ağzında birikerek mikrop oluşumu gerçekleştirir. Bu mikroplar dişlerin çürümesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu durum dişlerin çürümesine neden olur.

Dişlere Gelen Darbeler Sonucu Dişlerin Kırılması: Çocukluk döneminde çocuklarda süt dişleri bulunur. Kalıcı dişler gibi sağlam olmayan süt dişlerin aldıkları darbeler sonucunda kırılma ihtimali yüksektir.

Diş Gıcırdatma: Bu problem genellikle stresli, agresif tavırları ya da takıntılı sıkılgan kişilik yapısına sahip çocukların eğilimli olduğu bir rahatsızlıktır. Dişlerde aşınmaya neden olan bu problem uyurken dişlerden bilinçsiz olarak gıcırdatma seslerinin çıkarılmasına, yüz kaslarında ağrı oluşumuna neden olur. Bu problemin tedavi yöntemi olarak ilk önce psikolojik etmenler ortadan kaldırılması gerekir.

Erken Diş Kayıpları: Erken diş kayıplarının çeşitli nedenleri bulunur. Çürüyen dişlerin yeterli ve gerekli bakımının yapılmaması sonucunda dişin çekilmek zorunda kalması durumu gibi nedenlerden kaynaklı olarak erken diş kayıpları oluşabilmektedir.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkmaya Başlar?

Süt dişleri, bebek 6 ila 8 aylıkken çıkmaya başlamaktadır. 2.5 -3 yaşında toplam 20 adet alt çenede 10 tane üst çenede 10 tane şeklinde olacak şekilde diş çıkarma işlemi tamamlanır. Süt dişleri olarak adlandırılan bu dişler kalıcı diş değildir.

Kalıcı dişler oluşana kadar çocukların beslenme, konuşma vb. gibi fonksiyonları yerine getirebilmesi için oluşmaktadırlar. Kalıcı dişlerden farklı olarak kolayca deforme olabilmekte ve çürüme olanağı yüksek olan dişlerdir.

Süt Dişine Dolgu Yapılır Mı?

Dolgu işlemi mevcut dişlerinde sorun yaşayan kişilere uygulanan bir işlemdir. Ağzında, kalıcı dişlerde ya da süt dişlerinde çeşitli sorun olan küçük çocuklarda dolgu işlemi yapılabilmektedir.

Süt dişlerinin en önemli görevlerinden biri olan yer tutucu işlevi için de eksik olan ya da sorunlu olan dişlerin dolgu işlemleri ile tedavi edilmesi gerekir.

Pedodonti Fiyatları 2023

Pededonti fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.