Ortodonti

Ortodonti Nedir?

Ortodonti; Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan “ortodonti” terimi iki Yunanca kelimeye ayrılabilir; düz veya doğru anlamına gelen “orthos” ve diş anlamına gelen “dontics”. Bu nedenle ortodonti, yanlış hizalanmış dişleri veya maloklüzyonları düzeltme uygulamasını tanımlar. Bu konuda uzmanlaşmış diş hekimleri, dişlerin, çenelerin ve yüzün anormal konumlanmasının yönetilmesine yardımcı olabilir.

Ortodonti, dişlerin yanlış konumlanmasıyla ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Bir kişinin aşırı ısırması, az ısırması, aşırı kalabalık dişleri, çarpık dişleri veya çene kayması olabilir, bu da yeme veya konuşma sorunlarına neden olabilir.

Bu gibi durumlarda ortodontik tedaviler, dişlerin pozisyonunu yavaş yavaş değiştirerek daha düzgün ve güzel olması için önerilir. Kişi daha iyi bir gülüşe sahip olmak istiyorsa ortodonti kozmetik amaçlı da kullanılabilir.

Ortodontist Kimdir?

Ortodontistler, dişlerin ağızdaki konumunu değiştirmek için diş telleri, tutucular ve bantlar gibi sabit ve çıkarılabilir diş cihazları kullanırlar. Aşağıdakiler dahil diş anormalliklerini tedavi ederler:

  • Çarpık dişler
  • Overbite veya underbite gibi ısırma sorunları
  • Çapraşık dişler veya birbirinden çok uzak dişler
  • Çene yanlış hizalaması

Ortodonti Kimlere Uygundur?

Ortodonti ile düzeltilebilecek diş maloklüzyonları olan kişilerde karşılaşılabilecek sorunlardan bazıları şunlardır:

  • Çapraşık dişler: Ağız için çok büyük olabilecek dişlerin çapraşıklığı veya zayıf hizalanması. Bu durum kötü bir ısırmaya ve çirkin bir görünüme yol açar. Çapraşıklık için en yaygın dişler üst köpek dişleridir.
  • Açık kapanış: Bu, üst ön dişlerin alt ucu alt ön dişlerin üst ucuna temas etmediğinde meydana gelir. Yetersiz çiğnemeye yol açar.
  • Derin kapanış: Üst ve alt ön dişlerin hizalı olmadığı ve alt dişlerin ağzın çatısına temas etme eğiliminde olduğu ve bazen diş etlerine ve damağa zarar verdiği durumu tanımlar. Bu da diş eti hasarına, diş eti hastalıklarına, diş kaybına ve diş aşınmasına neden olabilir.
  • Çapraz kapanış: Bu, diş uçları bir araya gelmediğinde meydana gelir. Kötü görünüme, yetersiz çiğnemeye ve kolayca aşınabilir dişlere yol açar.
  • Artan overjet: Bu, üst dişlerin ne zaman dışarı çıktığını açıklar ve başparmak veya parmak emmeden kaynaklanabilir. Aynı zamanda düzensiz çene kemiği büyümesinden de kaynaklanabilir.
  • Ters overjet: Alt çene, üst çenenin dışına taşar. Kötü kozmetik görünümün yanı sıra, dişlerin aşınmasına neden olabilir.
  • Aralık: Dişler arasındaki doğal olmayan boşluk, zayıf gelişmiş, daha küçük veya eksik dişlerden kaynaklanabilir.

Ortodonti Tedavisi Kimler Tarafından Yapılır?

Genel diş hekimliği dişler, diş eti, sinirler ve çene ile ilgilenen geniş bir tıbbi uzmanlık alanı iken, ortodonti diş hekimliği içinde diş ve yüz düzensizliklerinin önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan daha spesifik bir uzmanlık alanıdır. Ortodonti uzmanlığı, dişlerin, ısırıkların ve çenelerin doğru hizalanmasını içerir. Tüm ortodontistler diş hekimidir, ancak tüm diş hekimleri lisanslı ortodontist değildir.

Ortodontiste Ne Zaman Gitmeliyiz?

Çocukların ilk ortodontik ziyaretlerini en geç 7 yaşında yapmaları gerekir. Pek çok çocuk bu yaşta tedaviye ihtiyaç duymasa da dikkat edilmesi gereken herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek için iyi bir zamandır. Çoğu zaman, erken ortodontik tedaviye ihtiyaç duyan çocuklar, gelecekte kapsamlı diş prosedürlerine olan ihtiyaçlarını azaltabilir.

Hemen hemen herkes ortodontiden bir miktar fayda sağlayabilir. Ancak bazı insanlar tedaviye diğerlerinden daha fazla ihtiyaç duyar. Pek çok insan, gülüşlerinin görünümünü iyileştirmek istedikleri için ortodontik tedaviye başvurur. Ancak kozkmetik faydalara ek olarak, ortodonti gelişmiş çiğneme fonksiyonu ve daha iyi ağız sağlığı sunar.

Ortodontik problem türleri şunları içerir:

  • Overjet, üst dişleriniz alt dişlerinizin üzerine çıktığında.
  • Underbite, alt dişleriniz üst dişlerinizden daha fazla çıkıntı yaptığında.
  • Üst üste binen dişler.
  • Kalabalık dişler.
  • Çarpık dişler.
  • Dönen dişler.
  • Gömülü dişler (kısmen veya tamamen çene kemiğinize hapsolmuş).

Ortodontik tedaviye hak kazanmak için, geniş çürük veya diş eti hastalığı gibi ciddi diş problemleriniz olmamalıdır. Hastalıklı dişlerin üzerine diş teli takmak ağız sağlığınızı ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Çürükleriniz veya diş eti hastalığınız varsa, tedavi için bir diş hekimine görünmeniz gerekir.

Ortodontik Problemler Nasıl ve Neden Oluşur?

Çoğu ortodontik bozukluk kalıtsaldır, ancak bazıları edinilmiştir. Kalıtsal problemler arasında dişlerin çapraşıklığı, dişler arasında çok fazla boşluk, fazla veya eksik dişler ve çene, diş ve yüzdeki çok çeşitli diğer düzensizlikler sayılabilir.

Edinilmiş maloklüzyonlar travma (kazalar), başparmak, parmak veya emzik (emzik) emme, bademcikler ve geniz eti nedeniyle hava yolunun tıkanması, diş hastalığı veya süt (bebek) veya daimi dişlerin erken kaybından kaynaklanabilir. İster kalıtsal ister sonradan edinilmiş olsun, bu sorunların çoğu sadece dişlerin dizilişini değil aynı zamanda yüz gelişimini ve görünümünü de etkiler.

Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ortodonti, dişlerin pozisyonunu düzeltmek için diş tellerinin kullanılmasını içerir. Kesin tedaviniz dişlerinizdeki soruna bağlı olacaktır.

Az sayıda vakada, başlık takmanız veya çenenize geçici olarak küçük iğneler yerleştirmeniz ve ayrıca bir plak takmanız gerekebilir. Dişleriniz birbirine çok yakınsa ve bu onların bükülmesine veya üst üste binmesine neden oluyorsa, tedavinizin bir parçası olarak bazı dişlerinizi de çektirmeniz gerekebilir.

Tedavinin uzunluğu, sorunun ne kadar karmaşık olduğuna bağlı olacaktır, ancak genellikle 18 ila 24 ay arasındadır.

Tedavi bittiğinde, bir tutma desteği takmanız gerekecektir. Genellikle çıkarılabilir ve dişlerinizi yeni konumlarında tutmak için her gece takılması gerekir. En az 12 ay kullanılırlar, ancak ortodontistiniz size en doğru tavsiyede bulunacaktır. Bazen dişlerinizi yerinde tutmak için ince bir tel kalıcı olarak sabitlenebilir.

Ortodonti Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Aşağıdakileri yaptığınız sürece tedaviye başladıktan sonraki 18 ila 24 ay içinde muhtemelen iyi sonuçlar elde edeceksiniz:

  • Dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakın
  • Aletlerinizi talimatlara uygun olarak takın
  • Ne yiyip ne içeceğiniz konusunda ortodontistinizin tavsiyelerine uyun
  • Sonuçları korumak için tutucunuzu her gece takın; ortodontistiniz bunu tam olarak ne kadar süre takmanız gerektiği konusunda sizinle konuşacaktır.

Diş tellerinizi sıktıktan sonra, sonraki birkaç gün dişlerinizin hassaslaşması alışılmadık bir durum değildir. Ağrı kesici almak yardımcı olurken, bu arada yumuşak yiyecekler yemek de iyi bir fikirdir.

Diş telleri, ortodonti tellerin varlığından dolayı dişlerinizi en iyi şekilde temizlemenizi zorlaştırabilir. Bu nedenle diş teli takarken ağız hijyeninize özel bir özen göstermelisiniz.

Titiz ağız hijyeni sağlanmazsa, diş boşlukları ve diş eti iltihabı geliştirme riski daha yüksek olacaktır. Hekiminiz büyük olasılıkla dişler arasındaki dar alanlardan plağın çıkarılmasını sağlamak için ağız hijyeni rutininize bir diş arası fırçası eklemenizi önerir.

Ayrıca, dişlerinizi güçlendirmek ve diş enfeksiyonu olasılığını önlemek için gerekli besinler ve mineraller açısından zengin dengeli bir diyet yemelisiniz.

Ortodontide dikkat edilmesi gereken en önemli risklerden biri tedaviden istenilen sonucun alınamamasıdır. Bununla birlikte, çoğu durumda tedavinin yararları, olası risk ve dezavantajlardan ağır basmaktadır. Bazı riskler şunları içerir:

  • Erken diş çürüğü: Bu, diş tellerinin etrafındaki alanların temiz tutulmaması ve sabit bir diş telinin etrafında çürüğe neden olan plak birikmesi durumunda meydana gelebilir (özellikle diyette şeker yüksekse).
  • Diş köklerinin rezorpsiyonu veya erimesi: Dişlerin hareket etmesi ve tellerle bağlanması bu komplikasyona neden olabilir.
  • Diş eti desteğinin kaybı: Bu durum bazı kişilerde diş teli kullanımından da kaynaklanır. Diş teli ve ortodontik tedavi diş eti iltihabına neden olabilir veya şiddetlendirebilir ve diş eti hastalığı riskini artırabilir.

Ortodonti Sorunlar Nasıl Tedavi Edilir?

Ortodonti önemlidir çünkü yanlış hizalanmış dişler veya yanlış konumlandırma daha yüksek diş çürümesi ve diş eti iltihabı riskine yol açabilir. Uygunsuz bir kapanış, dişlerin öğretilmesini zorlaştırabilir veya diş ipi kullanmayı daha acı verici hale getirebilir, bu da belirli bölgelerde zayıf ağız hijyenine yol açar ve bu da ağız sağlığınızı etkileyebilir.

Ortodonti, aşağıdakiler için kullanılabilecek etkili bir tedavi yöntemidir:

  • Dişler arasındaki boşlukları kapatır
  • Dişlerinizin ve çenenizin düzgün şekilde hizalandığından emin olur
  • Çarpık dişleri düzeltir
  • Oral işlevi iyileştirir (yeme veya konuşma gibi)
  • Yanlış ısırıkları onarır

Muayene Aşaması

Diş hekimleri, hastanın diş geçmişine bakarak, dişlerinin alçı modelini alarak ve/veya dişlerinin röntgenlerini çekerek bir hastanın ortodontik tedaviye ihtiyacı olup olmadığını anlayabilir. Bir diş hekimi ortodontik çalışmayı tavsiye ederse, size ihtiyaçlarınıza en uygun tedavi planını sağlayabilecek bir ortodontiste tavsiye edecektir.

Hazırlık Aşaması

Bir ortodontist, yüz düzensizlikleri ve diş hareketlerindeki bilgi ve uzmanlığını kullanarak, mevcut tedavi seçeneklerinden hangisinin sizin veya çocuğunuz için en iyi olacağını anlamanıza yardımcı olabilir.

Sabit ve hareketli plaklar, metal braketler, seramik braketler, lingual (görünmez) braketler ve şeffaf plaklar arasında her ihtiyaca ve yaşam tarzına uygun tedaviler mevcuttur. İstediğiniz tedavi seçeneğine karar vermeden önce ortodontistinizden randevu almak en iyisidir çünkü her vaka farklıdır ve belirli bir ortodontik bakım seçeneği gerektirebilir.

Planlama Aşaması

Birçok farklı ortodontik tedavi çeşidi vardır. Sizin için en iyi tedavi, tam olarak sahip olduğunuz soruna bağlıdır.

Herhangi bir tedavinin ilk aşaması, dişlerinizin mevcut konumunu ve zaman içinde nasıl değişebileceğini değerlendirmektir. Bu genellikle röntgen çekmeyi, alçı modeller yapmayı ve dişlerinizin fotoğraflarını çekmeyi içerir.

Daha sonra size bir tedavi planı verilecektir. Bu, sahip olduğunuz sorunu tedavi etmek için birden fazla yol önerebilir.

Tedavi Aşaması

Ortodontik tedavi, dişlerin pozisyonunu düzeltmek için apareyler kullanır.

4 ana tip şunlardır:

  • Sabit diş telleri: her dişin önüne yapıştırılmış ve tellerle bağlanmış braketlerden oluşan, çıkaramayacağınız bir braket
  • Çıkarılabilir diş telleri: genellikle ağzın çatısını kaplayan ve bazı dişlere takılan plastik plakalar; bunlar sadece çok sınırlı diş hareketleri elde etmek için kullanılabilir
  • Fonksiyonel apareyler: genellikle birbirine birleştirilen veya birlikte etkileşime girecek ve hem üst hem de alt dişlere uyacak şekilde tasarlanmış bir çift çıkarılabilir plastik diş teli
  • Başlık: bu bir ortodontik cihaz değildir, ancak diğer cihazlarla birlikte kullanılabilir ve genellikle geceleri takılır.

Daha ciddi vakalarda, tedavi sabit diş telleri artı çeneyi hareket ettirmek için ameliyatı içerebilir. Bu tedavi hastanede yapılır. Çene cerrahisi, yalnızca büyümeniz bittiğinde ve daha az invaziv ortodontik tedaviler başarısız olduğunda kullanılır.

Tedavinin Son Aşaması

Ortodontik tedavi tamamlandıktan sonra damağa takılan şeffaf aparatlar, dişlerin eski yerlerine kaymasını engelleyerek yeni gülüşünüzü düz tutmanıza yardımcı olur. Şeffaf plaklarınızı belirtilen şekilde takarsanız, sonuçlarınız hayatınızın geri kalanında devam edecektir. Ancak tutucunuzu takmayı bırakırsanız, dişleriniz zamanla eski konumlarına geri dönebilir.

Ortodonti Tedavileri Her Yaşta Yapılabilir mi?

Yetişkinlerde, ergenlerde veya çocuklarda sabit veya hareketli diş telleri kullanılarak dişler düzeltilebilir. Bunlar ayarlanabilir ve büyüme ve gelişmeye izin verirken dişleri düzeltebilir.

Ortodonti Tedavileri Ağrılı İşlemler midir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi ortodontik hareketin verdiği rahatsızlık dişlere yapılan baskının braketler aracılığıyla ifade edilmesiyle ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklar daha çok ısırırken ortaya çıkar ancak birkaç gün sonra geçer. Ortodontinin neden olabileceği başka bir rahatsızlık, yaraların veya aftların ortaya çıkmasıdır.

Ortodonti Tedavisinde Şeffaf Plaklar Nedir?

Ortodontik tedavilerde son teknolojilerden biri olan şeffaf plaklar, dişlerinizi düzeltmek için yapılan telsiz ortodontik tedavidir. Şeffaf plak sisteminde dişlerinizi düzeltmek için ağzınıza özel hazırlanmış düzeltici plaklar kullanılır.

Telsiz ortodontik tedavi imkanı sunan şeffaf plakların tercih edilmesinin en önemli sebebi, dişlerinizdeki çapraşıklığı düzeltirken insanların dişlerinizi tedavi ettirdiğinizi fark etmeyecek olmalarıdır.

Şeffaf plaklarla tedavi, geleneksel braketleme yöntemlerine göre daha konforludur, çünkü ağızda herhangi bir tel veya metal parça yoktur, batma ve yara oluşumu yoktur, tedavi geleneksel braket tedavisine göre daha ağrısızdır.

Ortodonti Tedavisinde Neden Şeffaf Plaklar Kullanılır?

Şeffaf plaklar yumuşak, rahat ve tamamen şeffaftır ve dişlerinizin üzerine iyi oturur. Bu plakların yerleştirilmesi sonucunda dişleriniz yavaş yavaş ortodontistinizin planladığı yere yerleşir. Konuşmaya olumsuz bir etkisi yoktur, sunumlarda, toplantılarda çıkarmaya gerek yoktur. Şeffaf plakların en önemli özelliği günlük hayatınızı olumsuz etkilememesidir.

Ağzınızda neredeyse hiç görülmez ve tedavi süresince dilediğiniz gibi gülmeye devam edebilirsiniz. Yemek yerken, bir şey içerken veya diş fırçalarken tabaklarınızı rahatlıkla çıkarabilir, dilediğiniz yemeği yiyebilirsiniz.

Ortodonti Tedavisinde Diş Teli Nasıl Takılır?

Sabit diş telleri en yaygın ortodonti aparey türüdür.

Sabit bir korse takıldıktan birkaç gün sonra normal bir dizi yiyecek yiyebileceksiniz. Ancak şekerleme, sert tatlılar ve gazlı içecekler gibi belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız çünkü bunlar cihaza ve dişlerinize zarar verebilir.

Sabit diş telleri genellikle metalden yapılır, bu nedenle dişlerinizin ön tarafında fark edilirler. Çoğu özel ortodontist, genellikle daha pahalı olmalarına rağmen, seramik veya şeffaf diş telleri veya dişlerin arkasına takılan metal diş telleri sunar.

Çıkarılabilir braketler ise küçük sorunları düzeltmek için veya sabit braket tedavisinin bir parçası olarak kullanılabilir. Bazen çocukları parmak emmekten caydırmak için de kullanılabilirler. Bu diş telleri sadece temizlik amacıyla veya belirli aktiviteler sırasında önlem olarak ağzınızdan çıkarılmalıdır. Ortodontistiniz size bu konuda tavsiyede bulunabilir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Gereklidir?

Ortodontinin kozmetik yararları genellikle insanların aklına gelen ilk şey olsa da tedavinin genel ağız sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabileceği birçok yol vardır. Çarpık dişler bunun mükemmel bir örneğidir. Görünüşünüzü kesinlikle bozabilecek olsalar da daha önemli sorun, etkili bir şekilde fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştıracak ve potansiyel olarak diş sağlığının tehlikeye girmesine yol açacaktır. Yanlış hizalamalardan kaynaklanan stres, baş ağrılarına da neden olabilir. Ortodontik tedavi tüm bunları ve daha fazlasını ele alabilir.

Neden Ortodontik Tedavi Olmalıyız?

Ortodontinin kozmetik görünümü iyileştirmeye göre ek faydaları vardır. Dişleri düzleştirmeyi seçmenin faydaları şunları içerir:

  • Benlik saygısının iyileştirilmesi
  • Daha iyi çiğneme ve daha net telaffuz ve konuşma dahil olmak üzere dişlerin gelişmiş işlevi
  • Dişler arasında yiyecek parçacıklarının birikmesi nedeniyle oluşan diş çürüğü riskinde azalma
  • Aşırı ısırma ve maloklüzyon nedeniyle diş eti yaralanması ve travma riskinde azalma

Ortodonti Tedavisinde Hangi Araçlar Kullanılır?

Ortodontik tedavi planları genellikle dişlerinizi nazikçe düzeltebilen ortodontik bir aletten oluşur. Ortodontik aletlere örnek olarak diş telleri, hizalayıcılar, tutucular, başlıklar verilebilir. Bu araçlar, uygun sonuçlar elde etmek için özen ve bakım gerektirir. Ortodontistiniz, en iyi sonuçları almanız için tedavinizle birlikte size özel talimatlar sağlayacaktır.

Ortodontik Tedavilerin Süresi Ne Kadardır?

Ortodonti, hastaların durumlarının ciddiyetine bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında takmaları gereken diş tellerinin kullanımı ile dişleri daha iyi konumlara yönlendirerek ortodontik sorunları giderir.

Diş telleri artık sabit diş telleri ve çıkarılabilir diş telleri gibi birçok farklı türde mevcuttur. Geleneksel diş telleri metalden yapılmış olsa da ortodonti teknolojideki gelişmeler, hastaların etkilenen dişlere kolayca takılabilen daha basit yapıları veya şeffaf plastik malzemelerden yapılmış ve “görünmez diş teli” veya “aligner” olarak adlandırılan daha estetik seçenekleri kullanmasına olanak tanır. Bununla birlikte, bu alternatifler belirli sınırlamalarla gelme eğilimindedir ve en ciddi ortodontik problemler hala geleneksel sabit metal diş tellerinden en çok fayda sağlayanlardır.

Tedavi Süresince Ne Kadar Sıklıkla Kontrollere Gitmek Gereklidir?

Tüm tedavi süresi boyunca, hastaların diş tellerini diş hekiminin talimatına göre takmaları şiddetle tavsiye edilir. Diş tellerinin yanlış kullanılması muhtemelen başarısız bir tedavi ile sonuçlanacaktır. Ayrıca diş tellerini ayarlamak için her üç ila altı haftada bir diş hekiminin kliniğine gitmeleri istenecektir.

Ek olarak, asıl tedavi sürecinde, yani hasta hala diş telini takarken meydana gelebilecek olan plak birikimini, mine ve diş çürümelerini önlemek için diş tellerini nasıl temiz tutacaklarına dair talimatlar verilecektir.

Başarılı bir ortodontik tedavi dişlerin temizlenmesini kolaylaştıracak olsa da diş çürümelerine karşı garanti vermemektedir, bu nedenle hastanın uygun ağız hijyeni uygulaması yine de önemlidir.

Ortodontik Tedavi Sırasında veya Sonrasında Ağrı veya Acı Duyulur mu?

Dişlerinizi diş teli ile düzeltmek, önemli bir yaşam kararıdır. Acı, rahatsızlık ve düzenli ortodontist ziyaretlerine ek olarak, kişinin ağzındaki ek “aletlere” alışması gerekir. İlk kez diş teli taktığınızda, ağzınızın içinde yanaklarınıza ve dudaklarınıza çarpan “fazladan” bir şey varmış gibi hissedebilirsiniz. Ancak endişelenmenize gerek yok. Kısa sürede braketlere ve tellere alışırsınız ve braketler ağzınızın bir parçası haline gelir.

Diş teli ile diş ağrısı, dişler hareket ederken çene kemiğinde meydana gelen biyolojik değişiklikler nedeniyle oluşur. Her bir ortodontik braket, içinden metalik bir ortodonti telin geçtiği bir yuva içerir. Bu tel braketlere elastik bağlarla bağlanır.

Ortodontistiniz her randevuda ortodontik teldeki gerilimi dişlerinize baskı uygulayacak ve onları istenilen yönde hareket ettirecek şekilde ayarlayacaktır. Diş teli takarken, özellikle taktırdıktan sonra hissettiğiniz hafif ağrı, diş köklerinin kemiğin içinde hareket etmesinden kaynaklanır ve bu basınç ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.

Bazı ortodontik hastalar, ortodontik muayeneden sonra diş ağrısı ve hassasiyet yaşayabilir. Özellikle ortodontistiniz her randevuda onları sıktığında, diş telleriyle bir dereceye kadar ağrı veya rahatsızlık yaşayabilirsiniz.

Ancak dişleriniz hareket etmeye başladığından bu ağrının birkaç gün içinde geçmesi gerekir. Bununla birlikte, bazı hastalarda daha uzun süre hassasiyet veya diş ağrısı olabilir.

Tedaviye Başladıktan Sonra Ortodontik Kontrollerim İçin Ne Sıklıkla Ziyaret Etmeliyim?

Diş teliniz varsa, tedavi sırasında her dört ila sekiz haftada bir ortodontistinizi görmeniz gerekebilir. Ortodontistiniz diş tellerinizi ayarlayacak, telleri sıkacak veya değiştirecektir.

Bu randevular dişlerinizin ilerleyişini kontrol etmek ve ne kadar hareket ettiğini görmek için kullanılır. Diş telleriniz için size lastik bantlar da verebilirler.

60 Yaşındayım Ortodontik Tedaviden Faydalanabilir Miyim?

Ortodontik tedaviye genellikle ancak bir çocuğun yetişkin dişlerinin çoğu çıkmaya başladıktan sonra başlanır. Bu genellikle yaklaşık 12 yaşlarındayken olur, ancak yetişkin dişlerinden kaçının çıktığına ve yüzlerinin ve çenelerinin büyümesine bağlıdır.

Erişkinlerde ortodontik tedavi her yaşta başlayabilir ancak tedavi seçenekleri daha sınırlıdır. Ortodontik tedavi diş çürümesi ve diş eti problemleri riskini artırabileceğinden, iyi bir ağız hijyeni standardınız yoksa tedavi başlamaz.

Ortodontik Tedavinin Bitmesi Ne Kadar Sürer?

Genel olarak, ortodonti apareyler (diş telleri) ile aktif tedavi süresi bir ile üç yıl arasında değişmektedir. Önleyici veya erken tedavi prosedürleri yalnızca birkaç ay sürebilir. Gerçek süre hastanın ağzının ve yüzünün büyümesine, hastanın kooperasyonuna ve sorunun ciddiyetine bağlıdır.

Hafif sorunlar genellikle daha az zaman gerektirir ve bazı kişiler tedaviye diğerlerinden daha hızlı yanıt verir. Ortodontist tarafından reçete edilirse, lastik bantların ve/veya başlığın kullanılması tedavinin planlandığı gibi tamamlanmasına katkıda bulunur.

Ortodontik tedavi zaman taahhüdü gerektirirken, hastalar sağlıklı dişler, düzgün çene dizilimi ve güzel bir gülümseme ile ödüllendirilir. Düzgün hizalanmış dişler ve çeneler daha iyi görünür, daha iyi çalışır, genel fiziksel sağlığa katkıda bulunur ve özgüveni artırabilir.

Ortodonti Tedavisi Fiyatları 2023

Gerçek tedavi maliyeti, hastanın sorununun ciddiyeti ve seçilen tedavi yaklaşımı dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Herhangi bir tedavi başlamadan önce ücretleri ve ödeme seçeneklerini etraflıca tartışabilirsiniz. Ortodonti tedavisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.