Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?
Kanal tedavisi, dişin hasarlı iç kısmını onarmak için kullanılır. Endodontik tedavi olarak da adlandırılır.
Dişe bir delik açılmasını ve diş özü olarak bilinen yumuşak merkezin çıkarılmasını içerir. Kanal tedavisi diş hekiminiz veya uzman bir endodontist tarafından yapılabilir.
Diş özü; bağ dokusu, sinirler ve kan kaynağından oluşur ve dişin köklerine kadar uzanır. Pulpa çıkarıldıktan sonra boşluk doldurulur ve kapatılır. Gerekirse dişin çiğneme için kullanılan kuronu veya yüzeyi de değiştirilebilir.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Enfekte kök kanalındaki bakterileri yok etmek, dişin yeniden enfeksiyon kapmasını önlemek ve doğal dişi kurtarmak için tasarlanan kanal tedavisi yapıldığında, iltihaplı veya enfekte pulpa çıkarılır ve dişin içi dikkatlice temizlenip dezenfekte edilir, ardından doldurulur ve kapatılır.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Yaralanma veya genetik, derin bir boşluk veya önceki bir dolgudan kaynaklanan sorunlar için kök kanallarına ihtiyaç vardır. Hastalar genellikle dişlerinin özellikle sıcak ve soğuğa karşı hassas olduğunu fark ettiklerinde bu tip tedaviye ihtiyaç duyarlar.
Kanal tedavisine ihtiyacınız olabileceği anlamına gelen birkaç semptom vardır:
- Çiğneme veya ısırma sırasında şiddetli ağrı
- Diş etlerinde sivilce
- Yontulmuş veya çatlamış bir diş
- Duygu giderildikten sonra bile sıcağa veya soğuğa karşı kalıcı hassasiyet
- Şişmiş veya hassas diş etleri
- Diş etlerinin derin çürümesi veya kararması
Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Dişinizin iç kısmı (pulpa) derin çürüme, tekrarlanan diş prosedürleri, hatalı kuronlar veya dişte bir çatlak veya yonga sonucu iltihaplanırsa, endodontik tedavi olması gerekir. Dişinizde görünür bir yonga veya çatlak olmasa bile dişinize gelen travma da pulpa hasarına neden olabilir. Pulpa iltihabı veya enfeksiyonu tedavi edilmezse ağrıya neden olabilir veya apseye yol açabilir.
1.Kök Kanalının Temizlenmesi
Bir kök kanalı veya başka bir endodontik tedaviden geçtiğinizde, iltihaplı veya enfekte pulpa çıkarılır ve dişin içi dikkatlice temizlenir ve dezenfekte edilir.
2.Kök Kanalının Doldurulması
Kök kanalı temizlendikten sonra güta-perka adı verilen kauçuk benzeri bir malzeme ile doldurulur ve kapatılır. Daha sonra koruma için diş kaplama veya dolgu ile restore edilir ve diğer dişler gibi işlevini sürdürür.
3.Kron Ekleme veya Doldurma
Bir kök kanalından sonra kaplamaya ihtiyaç duyulması, büyük ölçüde dişin ağızdaki konumuna bağlıdır. Azı dişleri ve küçük azı dişleri gibi ağzın arkasına doğru dişler çiğneme için daha fazla gereklidir ve genellikle kesici dişlerin veya köpek dişlerinin gerekli olmadığı durumlarda kron gerektirir. Çiğnemek için her zaman kaplama gerekmez.
4.Kanal Tedavisi Ağrı Yapar mı?
Hastalara anestezi verildiği için kanal tedavisi, dolgu yapmak veya yirmi yaş dişinin çekilmesi gibi normal bir diş prosedüründen daha acı verici değildir. Bununla birlikte, bir kök kanalı genellikle işlemden sonra biraz ağrır veya uyuşur ve hatta birkaç gün hafif rahatsızlığa neden olabilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ne Yapılmalı?
İşlemden sonra büyük olasılıkla 2-4 saat boyunca uyuşacak olsanız da çoğu hasta tedavisinin ardından okula veya işe dönebilir. Ancak uyuşma tamamen geçene kadar yemek yenmemesi tavsiye edilir.
Diş hekiminiz tarafından restore edilene kadar tedavi edilen dişi çiğnememeli veya ısırmamalısınız. Restorasyon yapılmamış diş kırılmaya yatkındır, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede tam bir restorasyon için diş hekiminizi görmelisiniz. Aksi takdirde, yalnızca fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli kontroller ve temizlik dahil olmak üzere iyi bir ağız hijyeni uygulamanız gerekir.
Endodontik tedavili dişlerin çoğu diğer doğal dişler kadar uzun ömürlüdür. Birkaç vakada endodontik tedavi görmüş bir diş iyileşmez veya ağrı devam eder. Bazen başarılı bir tedaviden aylar hatta yıllar sonra diş ağrılı veya hastalıklı hale gelebilir. Genellikle bu meydana geldiğinde, endodontik prosedürü tekrar yapmak dişi kurtarabilir.
Endodonti tedavisinden sonra, endodontistinizin sert veya özellikle çiğnenebilir yiyeceklerden kaçınma, günde iki kez fırçalama ve kök kanal prosedürünün tamamlandığı bölgede çok dikkatli olma gibi talimatlarına uyduğunuzdan emin olun.
Enfeksiyon ve Çürüklerin Yok Edilmesi
Kök kanalının içindeki yumuşak doku olan pulpa iltihaplandığında veya enfekte olduğunda kök kanal tedavisi gereklidir. Bu tedaviye ihtiyaç duymanızın birçok nedeni olabilir:
- Derin çürüme
- Diş üzerinde tekrarlanan diş prosedürleri
- Dişte çatlak veya yonga
Ek olarak, bir dişin yaralanması, dişte görünür bir yonga veya çatlak olmasa bile pulpa hasarına neden olabilir. Pulpa iltihabı veya enfeksiyonu tedavi edilmezse ağrıya neden olabilir veya apseye yol açabilir.
Diş Kanallarının Şekillendirilmesi
Endodontik tedavi genellikle bir veya iki ziyarette yapılabilir ve aşağıdaki adımları içerir:
Endodontist, dişin röntgen ışınlarını kullanarak radyografisini inceler ve çeker, ardından lokal anestezi uygular. Diş uyuştuktan sonra endodontist, dişi izole etmek ve işlem sırasında dişi temiz ve tükürüksüz tutmak için alanın üzerine “diş barajı” adı verilen küçük bir koruyucu tabaka yerleştirir.
Endodontist dişin kuronunda bir delik açar. Pulpa odasından ve kök kanallarından pulpayı temizlemek ve doldurulacak boşluğu şekillendirmek için çok küçük aletler kullanılır.
Diş Kanallarının Doldurulması
Alan temizlenip şekillendirildikten sonra, endodontist kök kanallarını biyouyumlu bir malzemeyle, genellikle güta-perka adı verilen kauçuk benzeri bir malzemeyle doldurur. Güta-perka, kök kanallarının tamamen sızdırmazlığını sağlamak için bir yapışkan siman ile yerleştirilir.
Çoğu durumda, açıklığı kapatmak için geçici bir dolgu yerleştirilir. Diş restore edilmeden önce geçici dolgu diş hekiminiz tarafından çıkarılacaktır.
Endodontistinizle yaptığınız son ziyaretten sonra, dişinizi korumak ve tam işlevini yerine getirmek için üzerine bir kuron veya başka bir restorasyon yerleştirmek için tekrar diş hekiminize gitmeniz gerekir.
Dişin Fonksiyonel Yapısının Kazandırılması
Endodontist iltihaplı veya enfekte pulpayı çıkarır, kök kanalının içini dikkatlice temizler ve şekillendirir, ardından boşluğu doldurur ve kapatır. Daha sonra, dişinizi korumak ve tam işlevini yerine getirmek için üzerine bir kaplama veya başka bir restorasyon yerleştirir. Restorasyondan sonra diş, diğer dişler gibi işlevini sürdürür.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi rutin bir dolguya çok benzer ve dişinizin durumuna ve kişisel durumunuza bağlı olarak genellikle bir veya iki randevuda tamamlanabilir. Nispeten ağrısızdır ve son derece etkilidir. Kısa sürede kolaylıkla gülümsemeye, ısırmaya ve çiğnemeye geri dönebilirsiniz.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?
Modern teknoloji ve anesteziklerle, kavite doldurmaya gittiğinizde yaşadığınızdan daha fazla acı hissetmezsiniz. Genellikle dişteki hasarlı dokuların neden olduğu şiddetli diş ağrısından kaynaklanan ağrı, bir endodontist hasarlı dokuyu kanal tedavisi yoluyla çıkardığında kolayca giderilebilir. Ayrıca endodontistler ağrı yönetiminde uzmandır ve çoğu vaka hızlı ve rahat bir şekilde tedavi edilebilir.
Kanal Tedavimin Sonrası Dişimin Restorasyonu Nasıl Yapılabilir?
Çoğu diş tedavi edilebilir. Bazen bir diş, kök kanallarına erişilemediği, kök ciddi şekilde kırıldığı, dişin yeterli kemik desteğine sahip olmadığı veya diş restore edilemediği için kurtarılamaz. Bununla birlikte, endodontideki gelişmeler, birkaç yıl önce bile kaybedilecek olan dişlerin kurtarılmasını mümkün kılmaktadır. Endodontik tedavi etkili olmadığında, endodontik cerrahi dişi kurtarabilir.
Yeni travma, derin çürük veya gevşek, çatlamış veya kırılmış bir dolgu dişinizde yeni enfeksiyona neden olabilir. Bazı durumlarda endodontist, ilk prosedür sırasında tedavi edilemeyen ek çok dar veya kavisli kanallar keşfedebilir.
Diş, restorasyonu yerinde tutmak için yeterli yapıya sahip değilse, diş hekiminiz veya endodontistiniz dişin içine bir post yerleştirebilir. Dişiniz için planlanan özel restorasyon hakkında daha fazla ayrıntı için diş hekiminize veya endodontistinize danışmanız gerekir.
Kanal Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?
Kanal tedavisi için çok uzun süre beklemek çoğu zaman diş kaybına neden olabilir. Bu genellikle, enfekte bir dişin kökü, kemik kaybına neden olacak kadar uzun süre tedavi edilmediğinde ortaya çıkar. Çoğu zaman şiddetli furkasyonda tedavi için çok geç olabilir ve dişin çekilmesi gerekebilir.
Daha kolay veya daha uygun maliyetli olduğunu düşündüğünüz için dişinizi çektirmeyin. Eksik dişler diğer dişlerin kaymasına neden olabilir, düzgün çiğneme yeteneğinizi etkileyebilir ve gülüşünüzü mahvedebilir. Diş çekimi genellikle enfeksiyonun kendisinden daha acı vericidir ve çekilen bir dişin yapay bir dişle değiştirilmesi, hızla toplanabilecek ek diş ziyaretleri gerektirir.
Modern endodonti, doğal dişlerinizi korumanız için size birçok tedavi seçeneği sunan teknolojilerde, prosedürlerde ve materyallerde ilerlemeler sunar. Seçimlerinizi ve bunların hem dişinizi hem de gelecekteki diş sağlığınızı nasıl etkileyeceğini anlamak önemlidir.
Mümkün olduğunca doğal dişlerinizi korumak her zaman en iyisidir ve en iyi sağlık ve kozmetik sonuçlar için endodontik tedavi ilk tercihiniz olmalıdır. Endodontistler dişleri kurtarma konusunda uzmandır. Durumunuzu değerlendirebilir ve dişlerinizi bir ömür boyu kurtarmanıza yardımcı olacak en iyi tedavi planını sağlayabilirler.
Kanal Tedavisini Önlemek İçin Hangi Önlemler Alınabilir?
Hiçbir şey doğal dişiniz gibi görünmez, hissedilmez veya işlev görmez. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmanın yanı sıra diş hekiminizden yapacağınız altı aylık kontroller, dişlerinizi ömür boyu korumanıza yardımcı olabilir.
Bazen dişlerinizde enfeksiyon veya hastalık olabilir ve ek bakıma ihtiyaç duyar. Mümkün olduğunda, dişlerinizi kurtarmak için her zaman tedavileri düşünmelisiniz. Hele kimse göremiyorsa neden diş çektirmeyelim diye düşünebilirsiniz ama dişinizin eksik olduğunu anlarsınız ve bu yaşam kalitenizi olumsuz etkiler.
İşte dişlerinizi kurtarmak için bazı ipuçları:
- Diş çekimi ve kanal tedavisi arasında seçim yapmanız gerektiğinde, her zaman kanal tedavisini tercih edin. Hiçbir takma diş, köprü veya implant, doğal bir diş kadar iyi görünmeyecek, hissedilmeyecek ve işlev görmeyecektir.
- Şişlik veya ağrı belirtileri gördüğünüzde hemen harekete geçin. Çoğu endodontist, hızlı bir şekilde görülmenizi sağlamak için hafta sonları bile acil durumlara uyum sağlayabilir.
- Diş hekiminiz diş çekimi önerirse, kök kanalının bir seçenek olup olmadığını sorun.
Sıkça Sorulan Sorular
Onarılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Endodontik tedavi, doğal gülüşünüzü korumanıza, sevdiğiniz yiyecekleri yemeye devam etmenize yardımcı olur ve devam eden diş tedavisi ihtiyacını sınırlar. Uygun bakımla, kanal tedavisi görmüş dişlerin çoğu ömür boyu dayanabilir.
Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?
Tedavi sırasında genellikle lokal anestezik kullanılır ve dolgu yaptırmaktan hiçbir farkı olmaması gerekir, ağrılı bir işlem değildir.
Kanal Tedavisi Yapılmış Diş Ağrır mı?
Pulpa iltihabı veya enfeksiyonunun neden olduğu diş ağrısını gidermek için birçok endodontik prosedür uygulanmaktadır. Modern teknikler ve anesteziklerle, çoğu hasta işlem sırasında rahat olduklarını bildirmektedir.
Tedaviden sonraki ilk birkaç gün, özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyon varsa, dişiniz hassas hissedilebilir. Bu rahatsızlık reçetesiz veya reçeteli ilaçlarla giderilebilir. Endodontistinizin talimatlarını dikkatle takip etmelisiniz.
Endodontik tedaviniz tamamlandıktan sonra bir süre daha dişiniz diğer dişlerinizden biraz farklı hissetmeye devam edebilir. Ancak birkaç günden fazla süren şiddetli ağrı veya baskı veya ağrınız varsa endodontistinizi aramalısınız.
Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Diş hekiminiz veya endodontistiniz hasarlı veya hastalıklı bir dişi tedavi etmek için bir kanal tedavisi önerirse endişelenmenize gerek yoktur. Her yıl milyonlarca diş bu şekilde tedavi edilir ve kurtarılır, ağrı giderilir ve dişler tekrar sağlıklı hale getirilir.
Dişinizin içinde, beyaz minenin ve dentin adı verilen sert bir tabakanın altında, pulpa adı verilen yumuşak bir doku bulunur. Bu doku, gelişimi sırasında dişinizin kökünün büyümesine yardımcı olan kan damarları, sinirler ve bağ dokusu içerir. Tam gelişmiş bir diş, pulpa olmadan da hayatta kalabilir çünkü diş, etrafını saran dokular tarafından beslenmeye devam eder.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi 1 veya 2 randevuda yapılabilir. Tedaviden sonra dişiniz ilk bir veya iki hafta hassas olabilir. Kötü ağrı veya şişlik yaygın değildir. Bu olursa, diş hekiminizi veya endodontistinizi arayın.
Kanal Tedavisi Başarı Oranları ve Komplikasyonları
Kök kanalları, başlangıçta kanalları temizlemeyen bir prosedür, kronun veya iç dolgusunun bozulması veya daha önce kanal tedavisi görmüş dişin eski haline gelmesine izin veren herhangi bir şey dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle başarısız olabilir. Kökte enfekte olur ve diğer dişleri etkiler.
Prosedüre aşina değilseniz, sürecin nasıl işleyeceği sizi korkutabilir veya rahatsız edebilir. Kök kanalları gibi endodontik tedavilerin ağrıya ve/veya hastalığa neden olduğu ve ne pahasına olursa olsun kaçınılması gerektiği konusunda yaygın yanlış kanılar vardır.
Tam tersi doğrudur. Diş çekimi veya bekle-gör yaklaşımı lehine endodontik tedaviden kaçınmanın getirdiği ağrı, rahatsızlık ve maliyet kolayca önlenebilir.
Tedaviyi ne kadar ertelerseniz, dişinizi kurtarma şansınızı o kadar fazla riske atarsınız. Endodontistlerin minimum zaman ve rahatsızlıkla dişleri kurtarmak için neler yaptığını öğrenmek için web sitemizdeki bilgileri okumaya zaman ayırın. Ardından diş hekiminiz veya endodontistiniz ile kalan tüm endişelerinizi veya sorularınızı ele alın.
Kök Kanal Tedavisine Alternatifler
Kanal tedavisinin tek alternatifi dişin ağızdan alınmasıdır (çıkarılması). Diş çekilirse, eksik dişin ağızda yerine konması için daha fazla tedavi için ödeme yapmanız gerekecektir. Çekimi düşünmeden önce dişlerinizi kurtarmak için mümkün olan her şeyi yapın; bu her zaman son çare olmalıdır!
Birçok endodonti tedavisi vakasında, kurtarılan dişiniz bir ömür boyu dayanacaktır; ancak halihazırda endodontik tedavi gördüyseniz ve tekrar sorun yaşıyorsanız veya size kanal tedavisinin artık sizin için bir seçenek olmadığı söylendiyse, endodontik tedavi alternatifleri olduğunu bilmelisiniz.
Endodontik cerrahi, ilk tedavi sırasında daha önce X-ışınlarında tespit edilemeyen küçük kırıkları veya gizli kanalları bulmak için kullanılabilir. Kök kanallarındaki kalsiyum birikintilerini gidermek veya hasarlı kök yüzeylerini veya dişin çevresindeki kemiği tedavi etmek için de ameliyat gerekebilir.
Bir endodontik prosedür dişinizi kurtaramıyorsa ve çekilmesi gerekiyorsa, düzgün bir şekilde ısırmanızı ve çiğnemenizi sağlayacak, sağlıklı dişlerin kaymasını önleyecek ve doğal bir görünümü korumanıza yardımcı olacak bir diş implantı düşünmelisiniz. Genel sağlığınız için en iyi tedaviyi seçtiğinizden emin olmak için tedavi seçeneklerinizi diş ekibinizle dikkatlice tartışın.
Kanal Tedavisi Tekrar Yapılabilir Mi?
Yeniden tedavi sırasında, endodontist dişinizi yeniden açacak ve ilk prosedür sırasında kök kanallarına yerleştirilmiş olan dolgu malzemelerini çıkaracaktır. Endodontist daha sonra dişi dikkatlice inceler, ek kanallar veya yeni enfeksiyon arar. Endodontist daha sonra enfeksiyonu giderir, kanalları temizler, şekillendirir ve yeni dolgu malzemeleri yerleştirir.
Açıklık daha sonra geçici bir dolgu ile kapatılır. Daha sonra diş, onu mühürlemek ve korumak için daha kalıcı bir restorasyonla restore edilmelidir. Bazı durumlarda, genel diş hekiminin bir kuron yerleştirmesine hazırlık olarak dişi daha kalıcı olarak kapatan kişi endodontist olabilir.
Onarılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Sağlıklı bir pulpaya sahip normal bir diş sarımsı beyaz renktedir. Kuronla kapatılmak yerine dolguyla kapatılan pulpasız bir diş sonunda griye dönebilir. Diş hekimi size bu konuda yardımcı olmak için uygun estetik (diş estetiği) prosedürler konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
Kanal tedavisi uygulanan dişler dolgu veya kaplama ile sabitlenebilir. Diş hekiminiz diş için en iyi olanı önermek için dişi değerlendirecektir. Bu, dişin ağızda bulunduğu yer, dişe uygulanan basınç, mevcut doğal diş yapısının miktarı gibi faktörlere bağlıdır.
Azı dişleri, yiyeceklerimizi çiğnemek için kullanılır ve bu da onları çok fazla baskı altına alır. Tedavi tamamlandıktan sonra, azı dişlerini ağır çiğneme kuvvetlerinden korumak için genellikle bir kaplama ile sabitlenmesi önerilir.
Araştırmalar, tüberküllerin (küçük azı ve azı dişlerinin ısırma yüzeylerindeki yükseltilmiş noktalar) kapatılmasının dişin ömrünü uzatacağını göstermiştir. Tüberküllerin diş kırılmasına yol açabilecek şekilde bükülmesini ve esnemesini önler. Diş kırılırsa ağızdan çekilmesi gerekebilir.
Araştırmalar, kanal tedavili bir dişin, diş bir kaplama ile sabitlendiğinde daha uzun süre hayatta kalma şansının daha yüksek olduğunu bildirmektedir. Bir çalışma, kanal tedavili azı dişinin dayanma süresinin, dişi sabitlemek için kuron kullanılmadığında önemli ölçüde azaldığını göstermiştir.
Kanal Tedavisi Yapılan Dişim Kurtulmuş Mudur?
Bir kanal tedavisinden sonra yine de bir çürük veya diş eti hastalığı geçirebilirsiniz. Tedavi dişinizi diğer hasar türlerinden korumaz. Uygun bakım ve düzenli diş ziyaretleri ile diş, diğer dişleriniz kadar uzun ömürlü olabilir. Çoğu zaman diş kurtarılabilir. Ancak, bir dişi kurtarmak için mümkün olan her şeyin yapıldığı ve yine de dişin çekilmesinin (çekilmesinin) gerektiği durumlar vardır.
Kanal Tedavisi Dişi Öldürür Mü?
Endotonti tedavisi dişi öldürmez ve tedavi tamamlandıktan sonra diş normal işlevini yerine getirebilir. Bununla birlikte, kök kanalları dişin içindeki sinirleri ortadan kaldırır, ancak bu sinirler tam olarak oluşmuş bir dişte çok az işlev görür.
Neden Dişimi Çektirmiyorum?
Mümkün olduğunca sağlıklı, doğal bir gülümsemeyi korumak her zaman daha iyidir ve kök kanalları tam da buna izin verir. Bir dişin çekilmesi ve ardından değiştirilmesi, daha fazla tedavi ve prosedürle sonuçlanır ve hatta komşu dişleri ve destekleyici diş etlerini etkileyebilir.
Mümkünse doğal dişlerinizi kurtarmak her zaman en iyi seçenektir. Doğal bir dişin görünümünün veya işlevinin yerini hiçbir yapay şey tutamaz, bu nedenle kanal tedavisini her zaman bir seçenek olarak düşünmek önemlidir. Endodontik tedavi yüksek başarı oranına sahiptir ve birçok kanal tedavili diş ömür boyu sürer. Çekilmiş bir dişin bir köprü veya implant ile değiştirilmesi, tedavide daha fazla zaman gerektirir ve komşu dişlere ve destek dokuya daha fazla işlem yapılmasına neden olabilir.
Kanal Tedavisi Fiyatları 2023
Maliyet, sorunun ne kadar karmaşık olduğuna ve hangi dişin etkilendiğine bağlı olarak değişir. Azı dişlerinin tedavisi daha zordur; ücret genellikle daha fazladır. Genel olarak, doğal dişin endodontik tedavisi ve restorasyonu, dişin çekilmesi alternatifinden daha ucuzdur.
Çiğneme işlevini eski haline getirmek ve bitişik dişlerin kaymasını önlemek için, çekilen bir diş bir implant veya köprü ile değiştirilmelidir. Bu prosedürler, endodontik tedavi ve uygun restorasyondan daha maliyetli olma eğilimindedir. Kanal tedavisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.