Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nelerdir?
Diş eti hastalıkları, diş etlerinin şiştiği, ağrıdığı veya enfekte olduğu çok yaygın bir durumdur. Diş eti hastalığınız varsa dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz kanayabilir ve ağız kokunuz olabilir. Diş eti hastalığının bu erken evresi diş eti iltihabı olarak bilinir.
Diş eti iltihabı tedavi edilmezse periodontitis adı verilen bir durum gelişebilir. Bu, dişleri destekleyen ve yerinde tutan daha fazla dokuyu etkiler. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları çenenizdeki kemik hasar görebilir ve diş eti ile dişler arasında küçük boşluklar açılabilir. Dişleriniz sallanabilir ve sonunda düşebilir.
Periodontoloji, topluca periodontiyum olarak bilinen dişlerin çevresinde bulunan destekleyici yapılarla ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Periodontoloji terimi, Yunanca çevre anlamına gelen “peri” ve diş anlamına gelen “odons” kelimelerinden türetilmiştir.
Bu periodontal yapılar şunları içerir:
- Diş eti veya diş etleri
- Alveol veya çene kemiği
- Dişi periodontal ligamente sabitleyerek çene kemiğine bağlayan sement
- Dişi çene kemiğinde yerinde tutan periodontal bağ
Bir periodontist, bu destekleyici yapılardan herhangi birinin hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bir uzmandır.
Diş Eti İltihabı (Gingivitis) Nedir?
Gingivitis, diş eti iltihabı ve enfeksiyonudur. Periodontitis, sadece diş etlerini değil, dişlerin tabanı etrafındaki periodontal yapıları tutan daha ciddi bir enfeksiyon şeklidir. Şiddetli vakalarda, periodontitis şiddetli diş ağrısına ve hatta diş kaybına neden olabilir.
Periodontitis Nedir?
Diş eti ve periodontal hastalık genellikle diş çürümesi veya diş çürüğünün bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bakteriyel asitler dişin sert diş minesinde boşluklar veya delikler oluşturduğundan, diş özü enfekte olmaya başlar.
Diş özünde sinirler ve kan damarları bulunur ve enfektif bakteriler bu damarlar yoluyla diş köklerine geçebilir. Bu, diş apsesi ve ağrıya neden olan ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bir periodontoloji cerrahının bu tür enfeksiyonlar için antibiyotik kullanarak antibiyotik reçete etmesi veya diş apsesinin boşaltılması gibi cerrahi prosedürler uygulaması gerekebilir.
Diş Eti İltihabı Neden Olur?
Diş eti hastalığına dişlerde plak birikmesi neden olur. Plak, bakteri içeren yapışkan bir maddedir.
Plaktaki bazı bakteriler zararsızdır, ancak bazıları diş etlerinizin sağlığı için zararlıdır. Dişlerinizden plakları fırçalayarak çıkarmazsanız, diş etlerinizi birikerek tahriş eder. Bu kanama, şişme ve ağrı ile kızarıklığa yol açabilir.
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif diş eti hastalığı vakaları genellikle iyi düzeyde ağız hijyeni sağlanarak tedavi edilebilir. Bu, dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamayı ve düzenli olarak diş ipi kullanmayı içerir. Ayrıca düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gittiğinizden emin olmalısınız.
Çoğu durumda, diş hekiminiz dişlerinizi tamamen temizleyebilir ve sertleşmiş plakları (tartar) çıkarabilir. Gelecekte plak oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için dişlerinizi etkili bir şekilde nasıl temizleyeceğinizi de gösterebilirler.
Şiddetli diş eti hastalığınız varsa, genellikle daha fazla tıbbi ve diş tedavisi görmeniz gerekir ve bazı durumlarda ameliyat yapılması gerekebilir. Bu genellikle diş eti problemleri (periodonti) uzmanı tarafından yapılacaktır.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş eti hastalıkları zamanla kötüleşen bir diş eti enfeksiyonudur.
- Erken evre diş eti hastalığı (diş eti iltihabı), şişmiş, kanayan diş etlerini içerir. Bazı insanlar hiçbir belirti yaşamaz. Zamanında tedavi ile geri dönüşümlüdür.
- İleri diş eti hastalığı (periodontitis), diş etlerinin iç tabakası dişlerden çekilerek cepler oluşturduğunda ortaya çıkar. Periodontitis, dişleri destekleyen kemiğin kaybı ile tanımlanır.
Gingivitis
Gingivitis, bakteri içeren doğal olarak oluşan yapışkan bir film olan plak dişlerin üzerinde biriktiğinde ve çevredeki diş eti dokusunun iltihaplanmasına neden olduğunda ortaya çıkan bir diş eti iltihabı şeklidir.
Kronik Periodontitis
Kronik periodontitis, büyük miktarlarda dental plak birikiminin neden olduğu periodontal dokuların kronik enflamasyonundan oluşan yaygın bir diş eti hastalığıdır.
Erken evrelerde, kronik periodontitisin çok az semptomu vardır. Birey diş eti kanaması, diş eti iltihabı ve ağız kokusu yaşayabilir. Hastalığın ilerlemesi genellikle nispeten yavaştır.
Daha sonra hastalığın ilerlemesinde, hastalar genellikle dişler ve diş etleri arasında periodontal dokuların bağlanma kaybını gösteren derin cepler gösterecektir. Tedavi edilmezse, hastaların dişlerinin çevresinde kemik yıkımı yaşaması ve sonunda diş kaybına yol açması muhtemeldir. Sigara içen veya ağız hijyeni zayıf olan hastalarda kronik periodontitis gelişme riski daha yüksektir.
Agresif Periodontitis
Agresif periodontal hastalık, kronik periodontite göre çok daha az yaygındır ve genellikle genç hastaları etkiler. Bu periodontal hastalık formu iki kategoriye ayrılabilir; lokalize agresif periodontal hastalık ve genel agresif periodontal hastalık.
Hastalığın bu formunun ilerlemesi çok daha hızlıdır ve hastalar genellikle kronik periodontitisten muzdarip olanlara kıyasla farklı bir kemik kaybı modeli sergilerler. Agresif periodontal hastalığın tedavisi büyük ölçüde diş hekimlerinin erken mekanik tedavisini ve antibiyotik kullanımını içerir.
Agresif periodontitisin doğası göz önüne alındığında, mükemmel ağız hijyeni kronik periodontitisin ilerlemesini tedavi edip durdurabilirken, hastalığın ilerlemesini durdurmak için daha invaziv tedavi gereklidir.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Diş eti iltihabı genellikle ağrıya neden olmadığından, birçok insan diş eti iltihabına sahip olduğunu bilmez. Aslında, tüm Amerikalıların %75’i yaşamları boyunca bir dereceye kadar diş eti iltihabı yaşayacaktır. Bu nedenle, sadece ne arayacağınızı bilmek değil, aynı zamanda diş hekiminizi temizlik ve kontroller için düzenli olarak görmek de önemlidir.
İşte dikkat edilmesi gereken bazı diş eti iltihabı belirtileri:
- Kırmızı, şiş diş etleri.
- Özellikle fırçalarken veya diş ipi kullandığınızda diş eti kanaması.
- Gitmeyen ağrılı diş etleri.
- Diş ağrısı veya hassasiyeti. Diş etleri dişlerden ayrıldığında, dişler daha fazla açığa çıkar ve sıcak ve soğuk yiyecek veya içeceklere karşı daha hassastır.
- Gitmeyen ağız kokusu. Plak, kötü kokulu atık ürünler üreten milyonlarca bakteri içerir.
- Gevşek dişler veya ısırdığınızda dişlerinizin uyma şeklindeki değişiklikler. Bu, periodontitis adı verilen ilerlemiş bir diş eti hastalığı olabilir.
Diş eti hastalığı tedavisi ne kadar sürer?
Diş eti iltihabını tedavi etmek ve önlemek, dişlerinizden ve diş etlerinizden mümkün olduğu kadar fazla plağı ortadan kaldırmakla ilgilidir. Onu tedavi etmenin en iyi yolu erken yakalamaktır. En kısa sürede diş randevusu almanız gereklidir. Hekiminiz dişlerinizden plak veya tartarı (sertleşmiş plak) özel aletlerle çıkaracaktır.
Tartar yalnızca bir diş hekimi tarafından temizlenebilir, bu nedenle plak giderme için derecelendirilmiş ağız bakım ürünlerini kullanmak, diş ziyaretiniz sırasında çıkarılması gereken tartar miktarını azaltmaya yardımcı olur.
Diş Eti Hastalığı Tedavi Fiyatları 2023
Diş eti hastalığı tedavi ücreti, tedaviye başladığınız diş hekimine, kliniğin konumuna ve durumu ne kadar erken fark ettiğinize bağlı olarak belirlenecektir. Diş eti tedavisi olduğunuzda, hekiminizin önerilerini harfiyen ve eksiksiz yerine getirmelisiniz. Başarının hekiminizden çok size bağlı olduğunu unutmamalısınız. Diş eti hastalığı tedavi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Diş Eti Hastalığı Kanser Belirtisi Midir?
Kanser ve diş eti hastalıklarının bağlantılı olabileceği anlayışı yeni bir bulgu değildir. Kan kanserinin, ağız içi belirtileri üzerine yapılan çalışmalar, literatürde apayrı bir yer kaplamaktadır. Araştırmalarda, kan kanserinin en yaygın görülen ağız içi belirtisinin, diş eti kanaması olduğu defalarca ifade edilmiştir. Hatta literatürde yayımlanan, diş hekimlerinin hastalarındaki anormal diş eti kanamasından şüphelenip tıp doktoruna yönlendirdikleri ve kan kanseri teşhisi konulan vakalar da vardır.
Bu nedenle diş eti problemleri olanlar veya bu probleme yol açabilecek risk faktörlerini taşıyanlar erken tedavi için mutlaka diş kontrollerini ve diş bakımını ihmal etmemelidir.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Diş eti şişmesi, yumuşak gıdaların tüketimi ve doğru ağız bakımı ile birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bir haftadan daha uzun süren bir şişkinlik söz konusu olduğunda tıbbi müdahale gerekebilir; bu durumda bir diş hekimine başvurmalısınız.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Aşağıdaki durumlarda diş eti kanamanız olabilir:
- Diş eti iltihabına neden olan bir hastalık olan diş eti iltihabınız varsa
- Çok sert fırçalayın veya diş fırçanız yeterince yumuşak değilse
- Diş ipi kullanmaya yeni başladınız ve diş etleriniz henüz buna alışmadıysa
- Kan sulandırıcılar gibi belirli ilaçları alıyorsanız
- Hamile olduğunuz için diş etlerinde iltihaplanma (hamilelik dişeti iltihabı)
- İyi uymayan takma dişlere sahip olmak
- Hatalı diş restorasyonları
Diş Eti Hastalıklarına Bitkisel Çözümler
Yeşil çay, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek yüksek miktarda antioksidan içerir. Yeşil çay, bağışıklık sisteminin ağızdaki bakterilere karşı inflamatuar tepkisine karşı koymaya yardımcı olabilir.
Aloe vera ciltteki sıyrıkları ve yanıkları tedavi etme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir, ancak ağızda da yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmacılar, aloe veranın hastalığa neden olan bakterileri azaltmada ticari olarak satılan iki diş macunu kadar etkili olduğunu göstermiştir.
Zerdeçal, körilerde yaygın olarak kullanılan bir baharattır, ancak araştırmalar vücuttaki iltihaplanmayı azaltabildiğini göstermiştir. Ek olarak, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu görülmektedir.
Evde kendi adaçayı durulamanızı yapabilirsiniz. Bir veya iki bardak kaynar suya iki yemek kaşığı taze adaçayı veya bir çay kaşığı kuru adaçayı ekleyin. Süzmeden önce yaklaşık 10 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bir şişede saklayabilir ve az miktarda günde iki kez 30 saniye boyunca durulayabilirsiniz.
Tuzlu su, diş eti hastalığına neden olan bakterileri yok edebilen ve iltihaplı ağız dokusunun iyileşmesine yardımcı olan doğal bir dezenfektandır. Tuz, sıvıların şişlikten uzaklaşmasına neden olur. Diş eti apsesi için ev çaresine ihtiyacınız varsa, ılık tuzlu su başlamak için iyi bir yerdir.
Diş eti hastalıklarına ne iyi gelir?
Diş eti hastalığını kontrol altına almak için gösterebileceğiniz her türlü çaba, diş kaybı riskinizi ve diğer sağlık durumlarını azaltmanıza yardımcı olabilir ve diş eti hastalığı için doğal ev ilaçları iyi bir başlangıçtır. Ancak diş eti hastalığını tedavi etmek, diş hekiminiz ile sürekli ve koordineli bir çaba gerektirir. Bazı durumlarda periodontist olarak bilinen bir uzmana görünmeniz gerekebilir.
Diş eti hastalıkları uzmanına ne isim verilir?
Diş eti hastalıkları ana bilim dalında uzmanlığını alan doktorlar periodontolog (periodontist) olarak tanımlanır. Yılda en az iki kez diş hekiminize görünün. Diş eti hastalığınız varsa, tedaviniz derinlemesine temizlik için ek ziyaretleri içerebilir. Diş ekibiniz ayrıca dişlerinizi bir ömür boyu korumanıza yardımcı olacak özel önerilerde bulunabilir.
Diş eti hastalıklarına hangi bölüm bakar?
Eğer diş etlerinizle ilgili problemler yaşıyorsanız periodontoloji bölümünden bir randevu almalısınız. Periodontitis, diş kaybına, kalp hastalığına, artrite ve diğer birçok komplikasyona yol açabilen ciddi bir durumdur. Ağız sağlığınıza iyi bakarsanız, periodontal hastalığı önlemek mümkündür. Periodontitisin önlenmesi ve uygun ağız hijyeni sağlamak için lütfen diş hekiminizle iletişime geçin.
Diş eti hastalıkları için gargara kullanılır mı?
Klinik çalışmalarda, antibakteriyel gargaraların plak biyofilmini azaltabildiği, diş etlerinin altındaki ulaşılması zor yerlerdeki bakterileri öldürebildiği ve yanaklar, dil ve daha fazlası dahil olmak üzere diş dışı ağız yüzeylerindeki bakterileri yok edebildiği gösterilmiştir.
Bu nedenle gargaranın diş eti hastalığını önlemede yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ancak tek başına diş eti hastalığını önlemede etkili bir yöntem değildir. Bunun yerine, uygun fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarıyla birlikte kullanılması amaçlanmıştır.
Fırçalama ve diş ipi kullanma, dişlerinizden ve diş etlerinizden daha fazla plak ve bakterinin uzaklaştırılmasına yardımcı olur çünkü diş ipi veya diş fırçası doğrudan dişlerinize ve diş etlerinize temas ederek dokudaki biyofilm ve plağı giderir.
Bu nedenle, gargara kullanmanız, günde bir kez iki dakika fırçalamayı bırakmanız gerektiği veya diş ipi kullanmayı bırakabileceğiniz anlamına gelmez. Ancak normal şekilde fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam ederseniz ve ayrıca ağız bakım rutininize gargara da eklerseniz, daha düşük bir diş eti hastalığına yakalanma riskinden yararlanırsınız.
Gargara seçerken uymanız gereken birkaç temel kural vardır.
- Alkol bazlı gargaralardan kaçının – Diş eti hastalığını önlemek istiyorsanız alkollü gargaralar ideal değildir. Bu tür gargaradaki etanol, ağız kuruluğuna (kserostomi) neden olabilir ve bu da aslında diş eti hastalığı riskinizi artırabilir. Ayrıca ağzınızın yumuşak dokularını tahriş edebilir ve rahatsız edici yanma hissine neden olabilir.
- Antibakteriyel aktif içerikleri arayın – “antiplak/antigingivitis” olarak etiketlenmiş içerikleri arayın. Bu bileşenler ağızdaki bakterileri öldürmeye, nefesinizi tazelemeye ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olacaktır.
- “Hepsi bir arada” bir gargara düşünün – Hem florür hem de antibakteriyel bileşenler içeren gargara, hem dişlerinizi çürümeye karşı güçlendirmeye yardımcı olur hem de diş eti hastalığı riskinizi azaltır.
Diş eti hastalıklarının oluşmaması için öneriler nelerdir?
Dişleriniz ve diş etlerinizle ilgili herhangi bir sorunun erken tespit edilip tedavi edilebilmesi için düzenli diş muayenesi yaptırmanız önemlidir.
Hiç diş eti hastalığınız olmadıysa ve ağız sağlığınız iyiyse, diş hekiminizi yalnızca bir ila iki yılda bir kontrol için ziyaret etmeniz gerekebilir.
Geçmişte diş eti hastalığı ile ilgili problemleriniz varsa, diş hekiminizi daha sık ziyaret etmeniz gerekebilir. Her randevuda diş hekiminiz bir sonraki randevunuza ne zaman ihtiyacınız olduğunu bildirecektir.
Diş eti sorunları geliştirme riskiniz yüksekse – örneğin, sigara içiyorsanız veya şeker hastalığınız varsa – dişlerinizi ve diş etlerinizi yakından takip edebilmek için diş hekiminizi daha sık ziyaret etmeniz önerilebilir.
Diş eti hastalıkları için bitkisel tedavi yöntemleri var mıdır?
Periodontal hastalığı önlemek için atabileceğiniz adımlar şunlardır:
- Dişlerinizi florür içeren bir diş macunu ile fırçalamak.
- Diş eti çizgisinin yakınındaki plak birikintilerini çıkarmak için diş ipi.
- Fırçalamadan sonra dişlerinizde kalabilecek bakterilerden kurtulmak için gargara kullanmak.
- Düzenli diş temizliği ve diş muayenesi yaptırmak.
- Sigarayı bırakmak
Diş eti hastalıkları için bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılabilir.
Diş eti hastalığının tedavisi yapılmazsa nelerle karşılaşılabilir?
Periodontal hastalığın en önemli komplikasyonu diş kaybıdır. Bununla birlikte, periodontitis aşağıdaki gibi durumları da tetikleyebilir:
- romatizmal eklem iltihabı
- alzheimer hastalığı
- kardiyovasküler hastalıklar
- enflamatuar barsak hastalığı
- rektum kanseri
- obezite
- gebelik komplikasyonları
Dişleriniz ve vücudunuzun geri kalanı için ciddi sonuçları önlemek için periodontitisin ilk belirtilerine göre hareket etmek çok önemlidir.
Alkol diş eti hastalıklarına neden olabilir mi?
Periodontal hastalık kalıtsal bir sorun olabilir. Bu nedenle, ailenizde diş eti hastalıkları varsa, ağız hijyenine özel dikkat göstermeniz gerekir.
Sigara içmek periodontitis için bağımsız ve iyi bilinen bir risktir. Tedavi başarısını da etkileyebilir. Bu nedenle sigara içenler yüksek risk grubudur. Alkol kullanımı da diş eti hastalıkları için bir risk faktörüdür.
Diğer risk faktörleri şunlardır:
- Ergenlik, hamilelik ve menopoz sırasında hormonal değişiklikler
- Şeker hastalığı
- AIDS
- Kanser
- Stres
- Bazı ilaçlar
- Alkol
Çocuklarda diş eti hastalıkları görülür mü?
Çocuklarda diş eti hastalığı çok yaygın değildir. Ancak çocukluktan erişkinliğe geçişte görülme sıklığı artmaktadır. Bazı faktörler veya bazı sistemik hastalıklar, çocuklarda erken yaşta diş eti problemlerinin ortaya çıkmasında veya yatkınlığında etkili olabilir. Basit ve ilerlemiş diş eti iltihabı olan çocuklarda bunun temel sebebinin çocuğun bağışıklık tepkisi dediğimiz bağışıklık sistemi ile ilgili problemler olduğu anlaşılmaktadır.
İlerlemiş diş eti hastalığı olan çocuklarda, bu bağışıklık sistemi bozuklukları, çocuğun diş eti iltihabına karşı savunmasını zayıflatarak daha yıkıcı hastalıklara yol açan doku yapısını ve işlevini değiştirir. Diş eti iltihabı ile diş kökü çevresindeki kemik ve bağışıklık sistemi (savunma sistemi) arasındaki ilişki oldukça karmaşıktır. Kişiden kişiye değişir ve birçok faktöre bağlıdır.
Diş eti hastalıkları için diş macunu seçimi önem taşır mı?
Periodontal hastalığın en yaygın nedeni, dişlerinizin yüzeyinde gelişen bakteri plağıdır. Düzenli temizlik ile çıkarılmazsa, plak sertleşebilir ve tartar ve taşa dönüşebilir.
Ağız sağlığına özenli bir yaklaşım periodontitisin önlenmesine yardımcı olabilir. İlerledikçe, sonuçlarla başa çıkmak için ameliyat olmanız gerekebilir. Diş eti hastalığı tedavi edilmediği takdirde diş kaybına ve diğer birçok sağlık sorununa yol açar.
Ağız sağlığını sürdürmek için bakım sırasında kullanılan diş macunu seçimi de oldukça önemlidir. Diş eti iltihabını önleyici bir diş macunu kullanın: Diş macununuz hem dişlerinizden hem de diş eti çizginizin etrafındaki plakları çıkarabilmelidir. Diş eti çizgisi etrafındaki plak bakterilerini nötralize eden ve size daha sağlıklı diş etleri sağladığı klinik olarak kanıtlanmış bir diş macunu kullanın.
Dişlerinizi ve diş etlerinizi günde en az 2 defa en az 2 dakika fırçalayın. Günde en az bir kez diş ipi kullanın, bu yöntem diş eti iltihabına neden olan plağı çıkarmak için dişlerin arasında ve diş eti çizgisinin altında kolayca kayarak temizlik sağlar. Diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirin: Aşınmış kıllar daha az plak temizler.
Diş eti hastalığı ağız kokusu yapar mı?
Ağız kokusunun birçok nedeni olabilir. Diş eti hastalığı da bunlardan biridir; buna, diş plağında biriken bakteriler neden olur. Diş eti çizgisi boyunca biriktikçe diş etleri tahriş olur. Enfeksiyon ilerledikçe, diş etleri süngerimsi veya şişmiş, iltihaplı, geri çekilmiş veya kanamış görünebilir.
Enfeksiyon, periodontal ceplerde veya dişler ile diş etleri arasına giren ceplerde çoğalabilir. Bu cepler oldukça derin olabilir ve temizlenmesi zor olabilir ve içlerinde mevcut enfeksiyon miktarını artıran plak ve tartar birikmeye başlayabilir. Ağızdaki çok fazla bakteri hacmi nedeniyle kötü koku daha da güçlenebilir.
Diş etlerini güçlendirmek için neler yapılmalıdır?
Diş etlerinizin diş sağlığında hayati bir yeri vardır. Dişlerin güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlayan kan akışını sağlarlar. Yıllar geçtikçe diş etleri çekilir ve zayıflayabilir, potansiyel olarak dişleri gevşetebilir.
İşte diş etlerini doğal yollarla yeniden güçlendirmenin en iyi yolları:
- Günlük Fırça ve Diş İpi
Fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş etlerinizi korumanın en önemli yolları olmaya devam etmektedir. Diş macunu olmadan fırçalamak bile sağlıklı kan akışını teşvik ederek diş etlerine yardımcı olur. Diş ipi, yiyecek parçacıklarının diş etlerini tahriş edebilecekleri ve enfeksiyonu teşvik edebilecekleri yerlere yakalanmamasını sağlar.
- Sigarayı Azaltın veya Ortadan Kaldırın
Sigara bağışıklık sistemini zayıflatır. Zamanla, diş eti hastalığı için önemli bir risk faktörü haline gelir. Ayrıca diş etlerinin hasar gördükten sonra iyileşme yeteneğini de engeller. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi daha sağlıklı diş etleri demektir. Ne kadar uzun süre uzak durursanız o kadar iyi.
- Terapötik Gargara Kullanın
Dişleri veya diş etlerini sağlıklı tutmak için gargara gerekli değildir. Yine de doğru gargara çabalarınıza katkıda bulunabilir. Terapötik bir gargara, diş eti kaybını hızlandıran diş eti hastalığının erken aşaması olan plak ve diş eti iltihabına karşı koruyan bir gargaradır. Florür içeren ürünleri arayın.