Diş Dolgusu
Diş Dolgusu Nedir?
Diş dolgusu, çürümüş, kırık veya hasar görmüş dişlerin minelerindeki boşlukları veya delikleri doldurmak için kullanılan yapay maddelerdir. Bir dişteki küçük bir deliği veya boşluğu tedavi etmek için diş dolgusu kullanılır.
Bir boşluğu onarmak için diş hekimi çürümüş diş dokusunu çıkarır ve ardından boşluğu bir dolgu malzemesiyle doldurur.Dolgular ayrıca çatlamış veya kırılmış dişleri ve yanlış kullanımdan (tırnak yemek veya diş gıcırdatma gibi) aşınmış dişleri onarmak için de kullanılır.
Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş çürüğü, ağzınızdaki zararlı bakteriler diş minesine saldıran asitler ürettiğinde meydana gelebilecek bir diş hasarıdır. Bu durum, dişte boşluk adı verilen küçük bir deliğe yol açabilir. Daha şiddetli çürük, büyük bir deliğe ve hatta tüm dişin tahrip olmasına neden olabilir.
Diş çürüğü tedavi edilmezse ağrıya, enfeksiyona ve hatta diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle problem henüz giderilebilirken diş dolgusu doldurulmalıdır.
Bir diş sıklıkla aside maruz kaldığında örneğin, özellikle şeker ve nişasta içeren yiyecek veya içecekleri sık sık tüketirseniz veya içerseniz, tekrarlanan asit saldırıları diş minesinin mineralleri kaybetmeye devam etmesine neden olur. Minerallerin kaybolduğu yerde beyaz bir nokta görünebilir. Bu erken çürümenin bir işaretidir.
Diş çürüğü bu noktada durdurulabilir veya tersine çevrilebilir. Emaye, tükürükteki mineralleri ve diş macunu veya diğer kaynaklardan elde edilen florürü kullanarak kendi kendini onarabilir.
Fakat diş çürüme süreci devam ederse daha fazla mineral kaybedilir. Zamanla, emaye zayıflar ve yok edilir, bir boşluk oluşturur.
Diş Dolgu Seçimi Neye Göre Yapılır?
Günümüzde birçok diş dolgu malzemesi mevcuttur. Dişler altınla doldurulabilir; porselen, gümüş amalgamı (gümüş, kalay, çinko ve bakır ile karıştırılmış cıvadan oluşur); veya diş renginde, plastik ve kompozit rezin dolgu denilen maddeler.
Cam parçacıkları içeren ve cam iyonomer olarak bilinen bir malzeme de vardır. Bu malzeme, kompozit reçine dolguların kullanımına benzer şekillerde kullanılır.
Çürüğün yeri ve boyutu, dolgu malzemesinin maliyeti, sigorta kapsamınız ve diş hekiminizin tavsiyesi, sizin için en uygun dolgu tipini belirlemede yardımcı olur.
Diş Dolgusu Kimlere Uygulanır?
Diş dolguları, çürümüş veya hasar görmüş kısım çıkarıldıktan sonra dişteki boşluğu doldurmak için kullanılır. Bu tedavi en yaygın olarak çürükleri tedavi etmek için kullanılır, ancak bazen çatlamış ve kırılmış dişleri onarmak için de kullanılır. Genellikle 6 yaşından büyük çocuklar ve erişkinler bu tip diş problemleri yaşıyorsa diş dolgusu uygulanabilir.
Dişlere Neden Dolgu Yapılır?
Diş dolgusu, bir dişin hasarlı ve çürümüş kısmının çıkarıldığı ve alanın daha fazla hasar görmesini önlemek ve dişin görünümünü ve işlevini eski haline getirmek için yeni bir malzeme ile doldurularak hasarlı dişin sağlıklı görünümüne ve işlevine geri kavuşması için yapılır.
Bu tedavi en yaygın olarak çürükleri tedavi etmek için kullanılır, ancak bazen çatlamış ve kırılmış dişleri onarmak için de kullanılır. Kullanılacak malzemeler söz konusu olduğunda, hastalar aşağıdakileri içeren çeşitli seçeneklere sahiptir.
Hangi Diş Dolgusu En Sağlıklıdır?
Dökme altın dolgular, dayanıklılıkları ve sağlamlıkları ile bilinir. Bunlar, korozyona karşı doğal dirençleri nedeniyle 15 yıla kadar veya daha uzun süre dayanabilir. Öte yandan, çok pahalıdırlar, tam olarak yerleştirilmeleri için en az iki diş ziyareti gerektirirler ve bazen tedavi prosedürü sırasında galvanik şoka neden olurlar.
Gümüş amalgamlar dayanıklılıkları ve ekonomik olmaları nedeniyle tercih edilmekle birlikte renklerinden dolayı doğal dişlerle iyi uyum sağlamazlar.
Daha gerçekçi görünümlü dolgular isteyenler için kompozitler daha iyi seçeneklerdir. Ancak, yalnızca 5 yıla kadar dayanırlar ve uzun zaman alır.
Porselen dolgular birçok hasta için tercih edilen materyaldir. Altın dolgular kadar pahalı olmasına rağmen, dayanıklılık ve estetiğin faydalarını birleştiren bu dolgular, hastalara 15 yıl veya daha fazla dayanabilen çok doğal görünümlü dolgular sunar.
Cam iyonomer dolgular, çocuk hastalarda ve diş eti çizgisinin altına yerleştirilmesi gereken dolgularda en sık kullanılan cam türü bir malzeme olan akrilikten yapılır. Bu dolgular, dişin tekrar hasar görmesini ve çürümesini önlemenin bir yolu olarak florür salmak üzere tasarlanmıştır.
Ancak dolgularda kullanılan diğer malzemeler kadar dayanıklı değildir ve aşınma ve yıpranmaya eğilimlidir. Genel olarak, cam iyonomer dolguların ömrü yalnızca beş yıl veya daha kısadır.
Amalgam (GRİ) Dolgular:
Amalgam 150 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. Gümüş, bakır, kalay, cıva ve çinko gibi metallerin karışımıdır ve çok güçlü bir dolgu malzemesidir.
Cıvaya maruz kalmak toksik olabilse de amalgam çoğu insan için güvenli ve etkilidir. Bununla birlikte, hamile veya emziren kadınlarda, çocuklarda ve böbrek hastalığı olan kişilerde kullanımlarını en aza indirmeyi önerirler.
Gümüş dolgular (amalgamlar), en yaygın kullanılan diş dolgusu çeşitlerinden biridir. Bu dolgular gümüş alaşımı ve cıva karışımından oluşur ve diğer dolgu türlerine göre daha dayanıklıdır. En az 10 ila 15 yıl kalıcıdır, kompozit dolgulardan daha ucuzdur.
Dezavantajları:
Dolguyu tutacak kadar geniş bir alan oluşturmak için daha fazla dişin çekilmesini gerektirebilir, çevredeki diş yapısında grimsi bir renk oluşturur. Daha geniş genişleme ve büzülme derecesine bağlı olarak daha yüksek diş çatlaması ve kırılma riski olabilir, bazı kişilerde alerjik sonuçlara yol açabilir.
Amalgam dolgular, çevredeki diş yapısında grimsi bir renk tonu oluşturabilir. Tüm dişler sıcak ve soğuk sıvıların varlığında genişleyip büzülse de bu da dişin çatlamasına veya kırılmasına neden olabilir.
amalgam malzeme, diğer dolgu malzemeleriyle karşılaştırıldığında, daha geniş bir genleşme derecesine sahip olabilir ve büzülmeye ve daha yüksek oranda çatlak ve kırılmaya yol açar.
Kompozit (BEYAZ) Dolgular:
Bunlar, toz cam ve plastik reçine karışımıdır ve beyaz, plastik veya diş renginde dolgular olarak da adlandırılır. Bu tür dolgular genellikle dişlerin üstünü doldurur ve değiştirdikleri orijinal diş malzemesine çok benzer. Ayrıca, daha fazla diş çürümesi riskini azaltmaya yardımcı olabilecek az miktarda florür salarlar.
Kompozit reçine beyaz veya diş renginde bir malzemedir. Diğer dişlerin rengi ile uyumlu hale getirilebilir ve amalgama göre daha doğal görünür fakat biraz daha pahalıdır.
Bazı araştırmalar, çok fazla baskının olduğu yetişkin arka dişlerini doldurmak için kullanıldığında uzun süre dayanmayabileceğini öne sürdü.
Kompozitlerin dezavantajları:
- Dayanıklılık eksikliği: kompozit dolgular amalgam dolgulardan daha erken aşınır (amalgamlar için en az 10 ila 15 yıl sürerken en az beş yıl dayanır); ayrıca çiğneme basıncı altında ve özellikle büyük kavitelerde kullanıldıklarında amalgam dolgular kadar uzun süre dayanmayabilirler.
- Artan sandalye süresi: kompozit materyali uygulama süreci nedeniyle, bu dolguların yerleştirilmesi amalgam dolgulardan 20 dakikaya kadar daha uzun sürebilir.
- Ek ziyaretler: kompozitler inley veya onley için kullanılıyorsa, birden fazla muayenehane ziyareti gerekebilir.
- Yontma: konuma bağlı olarak, kompozit malzemeler dişte ufalanabilir.
- Gider: kompozit dolgular, amalgam dolguların maliyetinin iki katına kadar mal olabilir.
Döküm Dolgular:
Dökme altın dolguların avantajları:
- Dayanıklılık; en az 10 ila 15 yıl ve genellikle daha uzun sürer; korozyona uğramaz
- Mukavemet; çiğneme kuvvetlerine dayanabilir
- Estetik; bazı hastalar altını gümüş amalgam dolgulardan daha hoş bulur.
Dökme altın dolguların dezavantajları:
- Gider; altın döküm dolgular diğer malzemelerden daha pahalıdır; Gümüş amalgam dolguların maliyetinden 10 kata kadar daha yüksek.
- Ek ofis ziyaretleri; gerçekleşmesi için en az iki ofis ziyareti gerekir
- Galvanik şok; gümüş amalgam dolgunun hemen yanına yerleştirilen altın dolgu keskin bir ağrıya (galvanik şok) neden olabilir. Metaller ve tükürük arasındaki etkileşim, bir elektrik akımının oluşmasına neden olur. Ancak bu nadir görülen bir durumdur.
- Estetik; çoğu hasta metal “renkli” dolgulardan hoşlanmaz ve dişin geri kalanıyla eşleşen dolguları tercih eder.
Porselen Dolgular-kısmi Kuronlar:
Bu dolgular çoğunlukla porselenden yapılır ve kompozit rezin malzemeye göre lekelenmeye karşı daha dirençlidir. Bu malzeme genellikle 15 yıldan fazla dayanır ve altın kadar pahalıya mal olabilir.
Porselen dolgular “inley” veya “onley” olarak da adlandırılır, cıva içermeyen, metal içermeyen ve BPA içermeyen mevcut tek diş malzemesidir. Maksimum estetik ve fonksiyonel sonuçlara olanak sağlayan çok daha güçlü ve dayanıklı bir malzemedir.
Porselen Dolguların Avantajları
- Kompozit dolgulardan çok daha güçlü ve dayanıklıdır.
- Estetik açıdan en hoş
- Doğal diş yapısının korunmasına izin veren konservatif diş hazırlığı
- Doğal dişe güçlü bağlar
- Lekelenmeye karşı dayanıklı
- Kompozit dolgulara kıyasla ufalanmaya karşı dirençlidir.
Işınlı Dolgu:
Cam iyonomer siman: Bu, cam ve organik asidin kendiliğinden sertleşen bir karışımıdır ve diş rengindedir. Bu malzeme küçük törpülemelerde, porselen veya metal kuronların simantasyonunda ve geçici restorasyonlarda kullanılır.
Reçine iyonomer siman: Bu, mavi ışığa maruz kaldığında katılaşan bir cam ve reçine polimeri ve organik asit karışımıdır. Bu da diş gibi renklidir.
Diş Dolgusunun Ömrü Ne Kadardır?
Tipik olarak, dolgular yaklaşık 10 yıl sürer. Birçok restorasyon (diş dolgusu için klinik terim) çok daha uzun sürer.Kullanılan malzemelerin yanı sıra bir dolgunun ömrünü etkileyen diğer faktörler şunlardır:
- yeme alışkanlıklarınız
- diş hijyeni
- dişinize travma
- dolgu çevresinde çürüme
- uyurken dişlerini gıcırdatmak
Dolguların dayanıklılığını birçok faktör etkilese de kullanılan malzemeler belirli bir dolgunun ne kadar süre dayanması gerektiği konusunda size iyi bir fikir verebilir.
Dolgu genellikle diş çürüğü için basit, erken bir tedavidir ve dişi kısa bir süre için hassas hale getirebilir. Zamanla, dolgular kırılabilir veya çatlayabilir, bu da gıdanın diş ile dolgu arasında sıkışmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bir diş hekimi genellikle düzenli diş kontrolü sırasında dolgularınızı kontrol edecektir.
Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Dişteki çürüğe bağlı olarak ortalama yarım saatte diş dolgusu uygulaması tamamlanır. İlk olarak, diş hekimi doldurulacak dişin etrafındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanacaktır. Ardından, çürümüş alanı çıkarmak için bir matkap, hava aşındırma aleti veya lazer kullanılacaktır.
Alet seçimi, bireysel diş hekiminin konfor düzeyine, eğitimine ve belirli bir ekipman parçasına yaptığı yatırımın yanı sıra çürüğün yeri ve boyutuna bağlıdır.
Daha sonra, diş hekiminiz tüm çürüğün giderilip giderilmediğini belirlemek için alanı inceleyecek veya test edecektir. Çürük giderildikten sonra, diş hekimi boşluğu bakteri ve kalıntılardan temizleyerek alanı dolgu için hazırlayacaktır.
Çürük köke yakınsa, diş hekiminiz siniri korumak için önce cam iyonomer, kompozit reçine veya başka bir malzemeden yapılmış bir astar koyabilir. Genellikle dolgu yapıldıktan sonra diş hekiminiz dolguyu bitirir ve parlatır.
Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dolguları korumak için, iyi bir ağız hijyeni izlemelisiniz. Temizlik için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin, florürlü diş macunu ile fırçalayın, diş ipi kullanın ve günde en az bir kez antibakteriyel gargara kullanın.
Diş hekiminiz bir dolgunun çatlamış olabileceğinden veya “sızıntı” olduğundan şüpheleniyorsa (dolgunun kenarları dişe sıkıca oturmadığında, bu, dolgu ile diş arasına enkaz ve tükürüğün sızmasına neden olabilir ve bu da çürümeye yol açar), durumu değerlendirmek için röntgen çekeceklerdir.
Dişiniz aşırı hassassa, keskin bir kenar hissediyorsanız, dolguda bir çatlak fark ettiyseniz veya dolgunun bir parçası eksikse diş hekiminizi arayıp randevu alın.
Diş Dolgusu Fiyatları 2023
Çoğu diş sigortası planı, kompozitlerin maliyetini gümüş dolgunun fiyatına kadar karşılar, sonra aradaki farkı ödemeniz gerekir. Maliyetle ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa, bu konuyu diş hekiminizle yapacağınız görüşmede netliğe kavuşturabilirsiniz.
Sigorta kapsamı dışında kalan diş dolgularının fiyatlarının belirlenmesinde en önemli etken kullanılan malzemenin cinsidir. Reçine bazlı kompozit dolgular, gümüş dolgulara göre biraz daha pahalıdır. Ancak yine de altın veya porselen dolgulardan daha ucuzdurlar.
Metal dolgu olarak da bilinen gümüş amalgamlar en ucuz dolgu türüdür. Diş dolgusu maliyetlerini etkileyen diğer faktörler şunlardır:
- Kaç dişin dolguya ihtiyacı var; Dolgu gerektiren diş sayısı ne kadar fazlaysa, toplam diş faturanız o kadar yüksek olacaktır.
- Hangi dişlerin dolguya ihtiyacı vardır; Arka azı dişlerindeki boşlukların onarımı ön dişlerdekilere göre çok daha maliyetlidir.
- Kavite boyutu; Kavite ne kadar büyükse tamiri o kadar pahalıdır.
- Ağız sağlığınızın mevcut durumu; Diş veya diş etleri enfekteyse, birden fazla diş hekimi ziyareti ve tedavisi gerekebilir, bu da ek maliyetlere neden olur.
- Klinik konumu ve diş hekiminin fiyatlandırması; Daha küçük muayenehanelerdeki diş hekimleri genellikle daha düşük genel giderlere sahiptir ve bu da daha düşük fiyatlara dönüşebilir.
Sık Sorulan Sorular
Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Diş Hassasiyeti Normal Mi?
Dolgu yerleştirildikten sonra diş hassasiyeti oldukça yaygındır. Bir diş basınca, havaya, tatlı yiyeceklere veya sıcaklığa duyarlı olabilir. Genellikle hassasiyet birkaç hafta içinde kendi kendine düzelir. Bu süre zarfında, hassasiyete neden olan şeylerden kaçının. Ağrı kesiciler genellikle gerekli değildir.
Hassasiyet iki ila dört hafta içinde azalmazsa veya dişiniz aşırı derecede hassassa diş hekiminizle iletişime geçin. Hassasiyet giderici bir diş macunu önerebilirler, dişe hassasiyet giderici bir madde uygulayabilirler veya muhtemelen bir kanal tedavisi önerebilirler.
Dolguların çevresinde ağrı da oluşabilir. Eğer ısırdığınızda ağrı hissediyorsanız, dolgu ısırmanıza engel oluyor olabilir. Diş hekiminize geri dönmeniz ve dolguyu yeniden şekillendirmeniz gerekecektir.
Dişleriniz birbirine değdiğinde ağrı hissediyorsanız, ağrı muhtemelen iki farklı metal yüzeyin (örneğin, yeni doldurulmuş bir dişteki gümüş amalgam ve temas ettiği başka bir dişteki altın kaplama) dokunmasından kaynaklanır. Bu ağrı kısa bir süre içinde kendi kendine geçmelidir.
Çürük çok derin veya dişin özüne yakınsa, ” diş ağrısı tipi” bir ağrı yaşayabilirsiniz. Bu “diş ağrısı” yanıtı, bu dokunun artık sağlıklı olmadığını gösterebilir. Bu durumda kanal tedavisi gerekebilir.
Diş Çürüğü Bulaşıcı Mıdır?
Diş dolgusu ile minesi arasındaki conta bozulursa, gıda parçacıkları ve çürümeye neden olan bakteriler dolgunun altına girebilir. Daha sonra o dişte ek çürüme geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Tedavi edilmeyen çürükler ilerleyerek diş özüne bulaşabilir ve diş apsesine neden olabilir.
Dolgu büyükse veya tekrarlayan çürük yaygınsa, yedek dolguyu desteklemek için yeterli diş yapısı kalmayabilir. Bu durumlarda, diş hekiminizin dolguyu bir kuronla değiştirmesi gerekebilir.
Dişe Dolgu Yapıldıktan Sonra Dişler Ağrır Mı?
Bazen insanlar, dolgu yapılan dişin yanı sıra diğer dişlerde ağrı veya hassasiyet olarak bilinen ağrıyı yaşarlar. Bu özel ağrı ile, muhtemelen dişlerinizde yanlış olan bir şey yoktur. Doldurulmuş diş basitçe aldığı “ağrı sinyallerini” diğer dişlere iletir. Bu ağrı 1 ila 2 hafta içinde kendi kendine azalmalıdır.
Diş Dolguları Neden Düşer?
Düşen yeni dolgular, yanlış kavite hazırlığı, dolgu yerleştirilmeden önce kontaminasyon veya ısırma veya çiğneme travması nedeniyle dolgunun kırılmasının bir sonucu olabilir. Daha eski restorasyonlar genellikle kalan dişin çürümesi veya kırılması nedeniyle kaybedilecektir.
Diş Dolgusu Ne Zaman Değiştirilir?
Diş dolgularının değiştirilmesini gerektirecek üç ana neden vardır.
- Normal aşınma ve yıpranma: Çiğneme, öğütme veya kenetlemeden kaynaklanan sürekli basınç, diş dolgusunun aşınmasına, kırılmasına veya çatlamasına neden olabilir. Dolgunuzun aşındığını söyleyemeseniz de diş hekiminiz düzenli kontroller sırasında restorasyonlarınızdaki zayıflıkları tespit edebilir.
- Dolgu başarısız olur ve çürük oluşur: Diş minesi ile dolgu arasındaki conta bozulursa, gıda parçacıkları ve çürüğe neden olan bakteriler dolgunun altına girebilir. Daha sonra o dişte ek çürüme geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Tedavi edilmeyen çürükler ilerleyerek diş özüne bulaşabilir ve diş apsesine neden olabilir.
- Dolgu ve/veya çürük büyük: Dolgu büyükse veya tekrarlayan çürük yaygınsa, yedek dolguyu desteklemek için yeterli diş yapısı kalmayabilir. Bu durumlarda, diş hekiminizin dolguyu kuronla değiştirmesi gerekebilir.
Diş Dolgusu Düşer Mi?
Düşen yeni dolgular muhtemelen uygun olmayan kavite preparasyonu, restorasyonun yerleştirilmesinden önce preparasyonun kontaminasyonu veya ısırma veya çiğneme travması nedeniyle restorasyonun kırılmasının sonucudur. Daha eski restorasyonlar genellikle kalan dişin çürümesi veya kırılması nedeniyle kaybedilecektir.
Diş Dolgusu Düşmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Diş dolgunuz çıkar çıkmaz diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir.
Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?
Diş çürüğü, dünya çapında en yaygın hastalık olması nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Erişkinlerin neredeyse %100’ü diş çürüğünden etkilenir.
Düzenli diş muayeneleri, herhangi bir sorunun erken bulunmasını ve tedavi edilmesini sağlamaya yardımcı olabilir. Erken evrelerde çürük bulmak, dolgu yaptırma sürecinde daha az dişin tahrip olması anlamına gelir. Ağız sağlığı uzmanınıza ne sıklıkta diş kontrolü yaptırmanız gerektiğini sorun.
Dişinizin minesi (veya dış tabakası) ile sınırlı çok küçük bir çürüğünüz varsa dolgu yaptırmanıza gerek olmayabilir. Bu, özellikle geçmişte çok az çürüğünüz olduysa ve iyi bir ağız hijyeni uyguluyorsanız doğrudur. Kavitenizin bu tanıma uyup uymadığına diş hekiminiz karar verecektir.
Diş Dolgusu Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Dolgusu Sonrasında Hassasiyet Nasıl Geçer?
Diş dolgusu yaptırdıktan sonra bir miktar hassasiyet ve ağrı hissedebilirsiniz ancak bu rahatsızlığın geçmesi gerekir. Ağız bakım rutininizi ihmal etmeyin. Bunun yerine, hassas dişleri korumak için özel olarak tasarlanmış ürünleri deneyin.
Diş Dolgusu Mide Bulantısı Yapar Mı?
En yaygın yan etkiler, enjeksiyon bölgesi çevresinde uyuşma, karıncalanma ve bazı küçük ağrılardır. Diğer nadir yan etkiler arasında göğüs ağrısı veya düzensiz kalp atışları, baş dönmesi veya uyuşukluk, kaygı, huzursuzluk, mide bulantısı, kusma, titreme veya nöbetler yer alır. Bunlar çok daha az yaygındır, ancak çok tehlikeli olabildikleri için, bunlardan herhangi birini yaşarsanız hemen diş hekiminize bildirmeniz önemlidir.
Diş Dolgusu Ağızda Koku Yapar Mı?
Diş dolgusu çatlarsa, diş fırçasıyla ulaşılması zor olan yiyecek parçacıklarını toplayabilir. Bu gıda parçacıkları bakteri üretebilir ve enfeksiyona ve sonuç olarak kötü nefes almaya neden olabilir. Diş hekiminiz, çatlak dolguyu değiştirdikten ve dişlerinizi temizledikten sonra, kronik ağız kokusu sorunu genellikle çözülecektir.
Dolgum Yapıldıktan Sonra Yemek Yiyebilir Miyim?
Kompozit dolgunuz varsa şanslısınız! İşlemden hemen sonra yemek yiyebilir veya içebilirsiniz. Kompozit dolgu UV ışığı altında hemen sertleşir. Yine de diş hekiminiz yemekten önce en az iki saat beklemenizi tavsiye edebilir çünkü anesteziden yanaklarınız ve diş etleriniz biraz uyuşmuş olabilir.
Metal amalgam dolgunuz varsa, yemek yemeden önce biraz daha beklemeniz gerekir. Tipik olarak tam 24 saat tavsiye edilir. Bundan sonra metal dolgunuz tamamen sertleşecek ve maksimum mukavemete ulaşacaktır. Diş hekiminiz muhtemelen ağzınızın dolgunun bulunduğu tarafında 24 saat çiğnememenizi tavsiye edecektir.
Adet Döneminde Diş Dolgusu Yapılabilir Mi?
Adet döneminde östrojen ve progestin hormonlarındaki artış nedeniyle, adet sırasında dişeti iltihabının şişmiş, kırmızı ve kanayan semptomlarının kötüleşmesi yaygındır. Dişlerinizin profesyonelce temizlenmesi adetinizin bitiminden bir hafta sonra daha iyi olurken, diş çekimi veya dolgusu en iyi şekilde adetiniz bittikten hemen sonraki günlerde yapılır.
Emziren Anneler Diş Dolgusu Yaptırabilir Mi?
Emziren anneler için güvenli olmayan belirli ilaç ve anestezi sınıfları olsa da diş prosedürlerinde kullanılan malzemeler, sedasyon yöntemleri ve uyuşturma maddeleri, halihazırda sağlıklı bebek veya bebek emziren kişiler için neredeyse hiçbir zaman yasak değildir.